Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas un Vācijas finanšu ministri sestdien solīja līdz Eiropas Savienības (ES) samitam jūnijā izstrādāt kopīgu eirozonas reformu plānu, neskatoties uz atšķirībām abu valstu redzējumā par bloka nākotni.

"Mēs esam pārliecināti, ka mums līdz nākamajai Eiropadomei jāpanāk kompromiss starp Franciju un Vāciju," pēc sarunām Sofijā preses konferencē paziņoja Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs.

"Absolūti svarīga ir Vācijas un Francijas vienošanās šajos jautājumos," kopīgajā preses konferencē uzsvēra Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs. "[Lemērs] apmeklēs mani Berlīnē, un tikšanās laikā notiks ļoti smags darbs", viņš piebilda.

Francijas prezidents Emanuels Makrons nācis klajā ar ambicioziem ES reformu priekšlikumiem, tostarp ierosinot veidot īpašu eirozonas budžetu un iedibināt eirozonas finanšu ministra amatu. Makrona priekšlikumi ir uztverti ar piesardzību un dažos gadījumos pat ar pretestību, tostarp Vācijas valdošajā koalīcijā.

Francija vēlas, lai tiktu pabeigta arī eirozonas banku savienības izveidošana. Vācijas kanclere Angela Merkele piekritusi, ka tā ir prioritāte, taču uzsvērusi, ka ir jāsamazina riski banku sektorā, pirms tiek sperti tālāki soļi pretī kolektīvai noguldījumu apdrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!