Foto: AP/Scanpix/LETA

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss (attēlā pa labi) piektdien pieprasījis premjerministres Viorikas Dančilas (attēlā pa kreisi) atkāpšanos saistībā ar valdības ieceri pārcelt Rumānijas vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi.

"Dančilas kundze nav piemērota Rumānijas premjerministra amatam un rezultātā valdība kļuvusi par traucēkli Rumānijai. Tādēļ es publiski pieprasu Dančilas kundzes atkāpšanos," paziņoja prezidents, kura varā gan nav atlaist premjerministri. Dančilu var atstādināt tikai parlaments.

Johannisa paziņojums ir reakcija uz valdības pagājušajā nedēļā slepeni pieņemto memorandu, kura mērķis ir pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi. Prezidents paziņoja, ka nav ticis iepriekš informēts par šādu soli un iebilst pret vēstniecības pārcelšanu. "Tā bija liela kļūda, jo ārpolitikā, ja runājam par slepeniem dokumentiem, ir jākonsultējas ar prezidentu," paziņoja Johanniss.

Dančila ir trešā persona, ka stājusies Rumānijas premjerministra amatā nepilna gada laikā. Domstarpības par vēstniecību nebūt nav vienīgā problēma, kas radījusi nesaskaņas starp prezidentu un kreisā spārna valdību.

Janvārī ASV prezidents Donalds Tramps izraisīja globālu sašutumu, paziņojot, ka atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārceļ uz turieni ASV vēstniecību.

Ja Rumānija tiešām pārceltu savu vēstniecību, tā kļūtu par pirmo Eiropas Savienības valsti, kas sekojusi šim paraugam. Tomēr Dančila šonedēļ divu dienu vizītē Jeruzalemē sacīja, ka pašreiz viņai nav visu partiju atbalsts, lai īstenotu vēstniecības pārcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!