Foto: AFP/Scanpix/LETA

Advokāti, kas pārstāv bijušo Bosnijas serbu līderi Radovanu Karadžiču, pirmdien lūguši starptautisko tribunālu apelācijas kolēģiju atcelt spriedumu, ar kuru to klientam piespriests 40 gadu cietumsods, atzīstot viņu par vainīgu genocīdā, un pieprasījuši lietas atkārtotu izskatīšanu.

Kā ziņots, ANO Starptautiskais Kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) pirms diviem gadiem atzina Karadžiču par vainīgu genocīdā Srebrenicā un vēl deviņās epizodēs, tostarp 44 mēnešus ilgušajā Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumā, kurā gāja bojā 10 000 cilvēku.

Tajā pašā laikā viņš tika attaisnots apsūdzībās par genocīda noziegumiem septiņās citās Bosnijas pilsētās un ciemos, kas pastrādāti 1992. – 1995. gada kara laikā.

Karadžiča advokāti, sākoties viņa apelācijas uzklausīšanai, kas ilgs divas dienas, norādīja, ka tribunāls esot zaudējis kontroli pār sākotnējo septiņus gadus ilgušo procesu un tādējādi esot pārkāptas viņu klienta tiesības uz taisnīgu tiesu.

Vēlāk pirmdien ar savu runu uzstāsies pats Karadžičs, bet otrdien savus argumentus izklāstīs apsūdzības puse, kas arī pārsūdzējusi sākotnējo spriedumu, tajā daļa, kurā Karadžičs vairākās apsūdzības tika attaisnots.

Spriedums par Karadžiča apelāciju gaidāms gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!