Foto: EPA/Scanpix/LETA

Par Vācijas sociāldemokrātu (SPD) līderi svētdien pirmo reizi šīs partijas 155 gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē ievēlēta sieviete - partijas Bundestāga frakcijas priekšsēdētāja, bijusī nodarbinātības un sociālo lietu ministre Andrea Nālesa.

Partijas konferencē Vīsbādenē notikušajā balsojumā 47 gadus veco Nālesu atbalstījuši 66,35% sociāldemokrātu. Pārējā trešdaļa delegātu vai nu atturējušies, vai atbalstījuši viņas sāncensi, 41 gadus veco Flensburgas mēru un bijušo policisti Simonu Langi.

"Šodien mēs sociāldemokrātu partijā esam izsitušies cauri stikla griestiem, un šie griesti paliks vaļā," paziņojusi Nālesa, komentējot savu ievēlēšanu. Savukārt SPD pagaidu priekšsēdētājs, finanšu ministrs Olafs Šolcs Nālesas ievēlēšanu nosaucis par vēsturisku brīdi un izteicies, ka tā uzskatāma "par krietni vien novēlota progresa zīmi, bet labi, ka tas notiek tagad".

Ilggadējai sociāldemokrātu politiķei, mūrniekai meitai un vientuļajai mātei Nālesai, kas pazīstama ar savu dedzīgo un kaujiniecisko runasstilu un atklāto valodu, nāksies palīdzēt atspirgt Vācijas otrajai lielākajai partijai, kas 2017. gada vēlēšanās pieredzēja sliktākos rezultātus kopš Otrā pasaules kara beigām, iegūstot tikai 20,5% balsu.

Viņa solījusi cīnīties par pieņemamām algām apstākļos, kad līdz ar tehnoloģiju attīstību tradicionālās darba vietas iet mazumā, iestāties par proeiropeisku ārpolitiku, uzsverot pacifisma, diplomātijas un starptautiskās sadarbības lomu, kā arī cīnīties pret eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) politiku. Nesen publiskotā sabiedriskās domas aptaujā 47% vāciešu bija pauduši šaubas, vai Nālesa ir piemērotākā kandidāte, kas varētu vadīt SPD atjaunotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!