Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdienas vakarā no kosmodroma Floridā palaista raķete ar ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) orbitālo teleskopu TESS, kura misija būs meklēt planētas ārpus Saules sistēmas robežām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Satelīts kosmosā iznests ar Ilona Maska kompānijas "SpaceX" nesējraķeti "Falcon 9". Ceturtdienas rītā "SpaceX" paziņoja par "Tess" veiksmīgu ievadīšanu orbītā.

Teleskops novēros milzumu zvaigžņu, fiksējot to spožuma samazināšanos, kas liecina par planētas nostāšanos priekšā zvaigznei jeb tranzītu, tādejādi radot ēnu. Tā tiks izveidots zvaigžņu katalogs, no kura tiks izvēlētas interesantākās tālākai pētniecībai ar citiem teleskopiem.

TESS projekts ir projekta "Kepler" turpinājums, kura ietvaros 2009. gadā orbītā tika palaists tolaik ļoti moderns teleskops. Ar "Kepler" tika apstiprināta vairāk nekā 2000 eksoplanētu eksistence, taču teleskopa aptvertais lauks bija šaurs.

TESS novērotais redzamības lauks savukārt būs daudz plašāks. Tā kameras skenēs lielus debesu sektorus. Divu gadu laikā paredzēts izpētīt 85% redzamās debesu daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!