Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Centrālās izmeklēšanas pārvaldes (CIP) direktors Maiks Pompeo pagājušajā nedēļā slepenas tikšanās laikā ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu nodibinājis "labas attiecības", trešdien paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

Apstiprinot medijos izskanējušas ziņas par Pompeo tikšanos ar Kimu, Tramps skaidro, ka tā noritējusi "ļoti gludi". Prezidents norāda, ka tiek strādāts pie detaļām par gaidāmo ASV un Ziemeļkorejas vadītāju tikšanos.

"Denuklearizācija būs lieliska lieta pasaulei, un arī Ziemeļkorejai," tviterī raksta Tramps.

Negaidītā CIP direktora tikšanās ar Kimu Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā ir kopš 2000. gada augstākā līmeņa ASV un Ziemeļkorejas kontakti. Tramps jūnijā plāno pats klātienē tikties ar Kimu.

Par Pompeo slepeno tikšanos ar Kimu vispirms otrdiena ziņoja "The Washington Post". Vēlāk to pašu ziņoja arī aģentūra "Reuters". Trešdienas rītā ziņas apstiprināja arī Tramps.

Par pašu sarunu saturu nekas daudz nav zināms.

ASV nav oficiālu diplomātisko sakaru ar Ziemeļkoreju. Martā Tramps pārsteidza pasauli, pieņemot Phenjanas uzaicinājumu uz tiešām sarunām. Neviens amatā esošs ASV prezidents vēl nav ticies ar totalitārās Ziemeļkorejas līderi.

Analītiķi spriež, ka iespējamā līderu tikšanās vieta varētu būt tā sauktā Demilitarizētā zona uz Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežas, kāda Āzijas valsts vai neitrāla Eiropas valsts.

Ziemeļkoreja jau gadu desmitiem dzīvo starptautiskā izolācijā valstī notiekošo cilvēktiesību pārkāpumu un kodolieroču izstrādes dēļ, pārkāpjot starptautiskos likumus un ANO sankcijas.

Ziemeļkoreja ir veikusi sešus kodolizmēģinājumus un, kā apgalvo Phenjana, tai ir raķete, kas spējot sasniegt ASV.

Negaidīts pavērsiens, ļaujot sākt diplomātiskas sarunas, pavērās ziemas olimpisko spēļu laikā, kas februārī notika Dienvidkorejā, Phjončhanā. Abas valstis, kas formāli atrodas karastāvoklī, vienojās par Ziemeļkorejas dalību spēlēs. Atklāšanas ceremonijā abu valstu komandas soļoja vienotā grupā.

Tāpat ir notikušas augsta līmeņa amatpersonu vizītes Dienvidkorejā, Ziemeļkorejā un Ķīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!