Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un Irānas prezidents Hasans Ruhani otrdien telefonsarunā vienojušies turpināt sadarboties ar Krieviju, lai panāktu "noturīgu politisko risinājumu" Sīrijā, vēsta Turcijas ziņu aģentūra "Anadolu".

Erdogans sarunā uzsvēris nepieciešamību izvairīties no tālākas spriedzes saasināšanās Sīrijā.

Maskava, Teherāna un Ankara sadarbojas tā dēvētajā Astanas forumā, kura mērķis ir sarunu ceļā panākt mieru Sīrijā. Erdogans, Ruhani un Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš šomēnes tikās Ankarā, lai apspriestu situāciju Sīrijā.

Erdogans, kurš pēdējās dienās sazvanījies ar Lielbritānijas, Francijas, Krievijas un Vācijas līderiem, otrdien paziņoja, ka ceturtdien apspriedīs Sīrijas jautājumu arī ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu.

Sīrijas konfliktā Turcija atbalsta nemierniekus, kuri cenšas gāzt prezidenta Bašara al Asada režīmu, un ir nosūtījusi karavīrus uz Sīriju.

Putins un Ruhani savukārt atbalsta Asadu. Gan Krievija, gan Irāna nosodījušas ASV, Lielbritānijas un Francijas veikto raķešu triecienu Sīrijā.

Savukārt Ankara to novērtējusi atzinīgi.

Rietumvalstis apgalvo, ka uzbrukumā Dumā 7. aprīlī esot lietotas ķīmiskas vielas, visticamāk hlors un zarīns, un ka uzbrukumā dzīvību zaudējuši vismaz 40 mierīgie iedzīvotāji.

Sīrija un tās sabiedrotā Krievija kategoriski noliedz, ka šāds uzbrukums būtu noticis, skaidrojot, ka vēstis par it kā notikušo uzbrukumu izplatījuši nemiernieki, lai izprovocētu Rietumu uzbrukumu Sīrijai.

ASV, Francija un Lielbritānija, reaģējot uz apsūdzībām par Dumā notikušo ķīmisko uzbrukumu, sestdien Sīrijā īstenoja bezprecedenta raķešu triecienu Sīrijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!