Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien notikušajās Melnkalnes prezidenta vēlēšanās vadībā atrodas prorietumnieciskais valdošās partijas kandidāts Milo Djukanovičs, liecina provizoriskie rezultāti.

Djukanovičs saņēmis 53,3% balsu, liecina rezultāti pēc divu trešdaļu balsu saskaitīšanas, pavēstīja nevalstiskā organizācija "Monitoringa centrs" (CEMI).

Tuvākais konkurents Mladens Bojaničs, kuru atbalsta lielākā daļa opozīcijas partiju, arī daļa prokrieviski noskaņoto, saņēmis 34,1% balsu.

56 gadus vecais Djukanovičs jau ceturtdaļgadsimtu dominējis Melnkalnes politikā un sešas reizes ieņēmis premjera amatu, bet laikā no 1998. līdz 2002. gadam pabijis arī prezidenta krēslā.

Pēdējo reizi viņš premjera krēslu pameta 2016. gada oktobrī, taču martā atkal paziņoja par savu atgriešanos aktīvajā politikā, izvirzot savu kandidatūru uz valsts galvas amatu.

2017. gadā, par spīti lielas sabiedrības daļas prokrieviskajiem noskaņojumiem, Melnkalne iestājās NATO, un prorietumnieciski noskaņotais Djukanovičs tagad par valsts mērķi izvirzījis pievienošanos arī Eiropas Savienībai (ES).

Lai gan prezidenta amats, kurā šobrīd atrodas Filips Vujanovičs, pamatā ir ceremoniāls postenis, Djukanoviča uzvaras gadījumā politiskās varas centrs tomēr varētu pārcelties uz valsts galvas rezidenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!