Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV, Lielbritānijas un Francijas agresija pret Sīriju iet roku rokā ar apmelošanas kampaņu ANO Drošības padomē pret Sīriju un Krieviju, svētdien sacīja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

"Tas pierāda, ka Sīrija un Krievija izcīna cīņu ne tikai pret terorismu, bet arī, lai aizsargātu starptautiskās tiesības, kas balstītas cieņā pret valstu suverenitāti un to tautu gribu," Asads sacīja, tiekoties ar Krievijas valdošās partijas "Vienotā Krievija" delegāciju, vēsta Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA.

Delegācijas locekļi nosodīja nule kā notikušo Rietumvalstu triecienu Sīrijai kā klaju starptautisko konvenciju pārkāpumu, uzsverot Krievijas atbalstu Sīrijai patlaban notiekošā kara apstākļos.

ASV, Francija un Lielbritānija, reaģējot uz apsūdzībām par Dumā, netālu no Damaskas, 7. aprīlī notikušo ķīmisko uzbrukumu, sestdien īstenoja bezprecedenta raķešu triecienu Sīrijai.

Rietumvalstis apgalvo, ka uzbrukumā Dumā esot lietotas ķīmiskas vielas, visticamāk hlors un zarīns, un ka uzbrukumā dzīvību zaudējuši vismaz 40 mierīgie iedzīvotāji.

Sīrija un tās sabiedrotā Krievija kategoriski noliedz, ka šāds uzbrukums būtu noticis, skaidrojot, ka vēstis par it kā notikušo uzbrukumu izplatījuši nemiernieki, lai izprovocētu Rietumu uzbrukumu Sīrijai.

Svētdien Dumā izmeklēšanu sāk starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) inspektori, pavēstīja Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Aimans Susans. Izmeklēt apsūdzības par ķīmisko uzbrukumu Dumā OPCW uzaicināja Sīrijas valdība.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!