Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku Dienvidārikā sestdien atvadījušies no Nelsona Mandelas šķirtās sievas un bijušās ministres Vinijas Medikizelas Mandelas, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Atvadīšanās no Mandelas notikusi Dienvidāfrikas pilsētas Soveto stadionā. Viņas zārks bija apklāts ar valsts karogu, bet viņas mazmeita nolasīja runu.

Piemiņas pasākumā bija ieradušās arī Dienvidāfrikas amatpersonas, tajā skaitā arī Dienvidāfrikas Republikas prezidents Sirils Ramaposa.

Kā ziņo medijs, zemes klēpī viņu guldīs Johannesburgā.

Jau ziņots, ka 2. aprīlī 81 gada vecumā mira līdz pat nāvei politikā aktīvā Vinija Medikizela Mandela.

Vinijas vārds nenoliedzami ir ierakstīts Dienvidāfrikas Republikas vēsturē, tomēr viņas personība tiek vērtēta visai kontraversāli. Politikā aktīvā sieviete uzturēja dzīvu cīņu par tautas brīvību laikā, kad viņas vīrs atradās apcietinājumā. Pret aparteīda Cīnītāja pat tika dēvēta par "nācijas māti".

Tomēr Vinijas darbība, lai panāktu izvirzītos mērķus, vērtēta neviennozīmīgi. Cīņā par antiaperteīda kustības "Āfrikas Nacionālais kongress" mērķiem viņa pat atbalstīja kustības pretinieku spīdzināšanu un nogalināšanu, tostarp bēdīgi slavena ir viņas dalība kāda 14 gadus veca zēna slepkavībā, atzīmēja "Spectator". Turklāt liela daļa pretinieku spīdzināšanu un nogalināšanu notikušas īpaši zvērīgā veidā, ap cilvēku kaklu apliekot velosipēda gumijas kameras vai riepas un tās aizdedzinot.

Dažādo uzskatu dēļ no vīra viņa šķīrās 1992. gadā – salīdzinoši neilgi pēc tam, kad Nelsons tika izlaists no cietuma (oficiāli gan šķiršanās tika nokārtota 1996. gadā). Tūlīt pēc aparteīda režīma beigām 1994. gadā viņa kļuva par ministri, bet drīz tika apsūdzēta korupcijā un 1996. gadā amatu bija spiesta pamest.

Vēlāk viņa politikā atgriezās un par spīti dažādiem skandāliem palika aktīva līdz pat savai nāvei. Viņa vēl sava bijušā vīra dzīves laikā kļuva par Nelsona aktīvāko opozicionāri, sludinot, ka viņš esot pārāk pieglaimojies baltādainajiem cilvēkiem, un uzskatīja, ka melnādainajiem vajadzējis padzīt baltos fermerus gluži kā tas notika Roberta Mugabes kontrolētajā kaimiņvalstī Zimbabvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!