Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Maiks Pompeo, kuru ASV prezidents Donalds Tramps izvirzījis valsts sekretāra amatam, ceturtdien senatoriem solīs stingrāku nostāju pret Krieviju, ja viņš tiks apstiprināts šajā amatā.

Tramps martā atlaida no amata līdzšinējo ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu un paziņoja, ka viņa vietā tiks iecelts Pompeo, kuram ceturtdien jāstājas Senāta Ārlietu komitejas priekšā, lai iegūtu tās apstiprinājumu.

"Krievija turpina rīkoties agresīvi, ko pamudinājusi gadiem ilgā maigā politika pret šo agresiju. Tagad tas ir beidzies," sacīs Pompeo, spriežot pēc viņa sagatavotajām piezīmēm.

Irānas jautājumā bijušais ASV armijas virsnieks un kongresmenis, kurš vadījis CIP teju 14 mēnešus, sacīs, ka viņš un Tramps ir gatavi izlabot kodolvienošanos, lai novērstu lielākos tās trūkumus.

Pompeo arī solīs aizpildīt tukšās vakances Valsts departamentā, norādot, ka no diplomātiem dzirdējis, "cik demoralizējoši ir, ka tik daudz vakanču", un uzlabot komandas garu, lai Valsts departaments atkal varētu ar sevi lepoties.

Kandidējot uz CIP direktora amatu, Pompeo jau ieguva Senāta atbalstu, 14 demokrātiem pievienojoties republikāņiem, apstiprinot viņu amatā.

Lai iegūtu Senāta Ārlietu komitejas atbalstu Pompeo būs nepieciešams vismaz viena demokrātu senatora atbalsts. Komitejā ir 11 republikāņi un desmit demokrāti, taču republikānis Pols Raiens jau paziņojis, ka nebalsos par Pompeo, jo viņš atbalstījis karu Irākā un ir agresīvi noskaņots pret Irānu. Taču republikāņu senators Lindsijs Greiems paudis pārliecību, ka Pompeo ir "pareizais cilvēks pareizajā laikā", lai vadītu valsti cauri bīstamajam globālajam periodam.

Tramps vadījis Savienotās Valstis bez galvenā diplomāta aptuveni mēnesi, kura laikā draudējis ar tirdzniecības karu Ķīnai, vainojis Krieviju un Sīrijas režīmu ķīmiskajā uzbrukumā, un kritizējis Krieviju tviterī, brīdinot Maskavu gatavoties raķešu uzbrukumam Sīrijā. 12. maijā Trampam jānāk klajā ar viedokli par Irānas kodolvienošanos, pret ko Pompeo 2015. gadā, būdams kongresmenis, stingri iebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!