Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ir gatava dot rīkojumu bruņotajiem spēkiem piedalīties militārajā akcijā pret Sīriju, atsaucoties uz raidsabiedrības BBC ziņoto, trešdien vēsta aģentūra "Reuters".

Meja varētu apstiprināt militāro operāciju bez parlamenta piekrišanas, ko dotu priekšroku ātrākai reakcijai, vēsta BBC, neminot konkrētus avotus.

Iepriekš Meja trešdien izteikusies, ka visi pierādījumi liecina – Sīrijas varasiestādes ir atbildīgas par ķīmisko uzbrukumu Dumai, atzīmējot, ka šādi uzbrukumi nedrīkst palikt nesodīti.

Savukārt opozīcijā esošo leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins trešdien paziņojis, ka par iespējamo militāro operāciju jālemj parlamentam.

BBC vēsta, ka Meja vēloties novērst atkārtotu ķīmisku uzbrukumu, bet iepriekš notikušo raksturojusi kā "riebīgu", kā arī atzinusi to par "humāno katastrofu'', kas nedrīkst palikt nesodīta.

Meja gan nelabprāt lūgtu ASV prezidentu Donaldu Trampu, lai viņš nerīkojas Sīrijas jautājumā līdz brīdim, kamēr viņai ir iespēja konsultēties ar parlamentu.

Kā ziņots, Sīrijas režīms un Krievija noliegušas ziņas par ķīmisko uzbrukumu Dumai, savukārt ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš paziņojis, ka par ķīmisko uzbrukumu Sīrijā būs jāmaksā augsta cena, un nodēvēja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu par dzīvnieku.

Eiropas Savienība nosodījusi ķīmisko uzbrukumu un aicinājusi Sīrijas režīma atbalstītājas Krieviju un Irānu izmantot savu ietekmi, lai nepieļautu šādu uzbrukumu atkārtošanos.

Taču Krievijas atbalstītā prezidenta Bašara al Asada valdība ķīmiskā uzbrukuma faktu noliedz, liecības no Dumas saucot par safabricējumu. Arī Maskava noliedz, ka būtu noticis ķīmiskais uzbrukums.

Otrdien ANO Drošības padomē tika noraidītas divas rezolūcijas par iespējamo ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanu. Krievija bloķēja ASV iesniegto rezolūciju, kas paredzēja izmeklētāju komandai noskaidrot uzbrukuma vaininieku.

Turklāt trešdien Krievijas armija paziņojusi, ka ķīmisko uzbrukumu Dumā sarīkojusi brīvprātīgo glābēju organizācija "Baltās ķiveres". "Rīkojoties pilnībā kā teroristu organizācija, pretīgās "Baltās ķiveres" atkal sarīkoja priekš kamerām "ķīmisko uzbrukumu" civiliedzīvotājiem Dumā," presei paziņoja ģenerālleitnants Viktors Poznihirs.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!