Foto: DELFI

ASV pastiprinājušas pūliņus, lai neļautu ar Kremli saistītiem uzņēmējiem slēgt darījumus Rietumvalstīs, brīdinot, ka Lielbritānijas bankām nāksies pārtraukt attiecības ar amerikāņu sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu uzņēmumiem, ja tās vēlēsies turpināt attiecības ar Savienoto Valstu finanšu institūcijām.

ASV finanšu ministra vietniece Sigala Mandelkere brīdināja, ka britu bankām jārēķinās ar sekām, ja tās turpinās veikt nozīmīgas transakcijas sankcijām pakļauto Krievijas pilsoņu uzdevumā.

"Šīs ir bloķējošas sankcijas," brīfingā Londonā skaidroja ASV finanšu ministra vietniece terorisma apkarošanas un finanšu izlūkošanas jautājumos.

"Nešaubīgi būs sekas tām Lielbritānijas finanšu institūcijām, kuras turpinās biznesa attiecības ar [sankcijām pakļautajiem] Krievijas pārstāvjiem," teica Mandelkere.

Šim brīdinājumam bijusi plaša rezonanse Londonā, kas desmitiem gadu bijis drošs patvērums Krievijas turīgākajām ģimenēm. Krievijas investoriem pieder tādi slaveni britu aktīvi kā futbola klubs "Chelsea" un liels daudzums vērtīgu Londonas nekustamo īpašumu.

ASV ilgstoši centušās mudināt Eiropas partnerus noteikt līdzīgas valsts ekonomiskās sankcijas pret Krievijas oligarhiem un viņu uzņēmumiem, taču Savienotās Valstis saskārušās ar pretestību, jo Krievijas biznesa saiknes ar Eiropu ir krietni ciešākas nekā ar ASV.

Kā vēstīts, ASV Finanšu ministrija 6. aprīlī paziņoja par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!