Foto: Reuters/Scanpix

ANO tiesneši trešdien atcēluši attaisnojošo spriedumu serbu galējā nacionālista Vojislava Šešeļa lietā, un piesprieduši viņam desmit gadu cietumsodu par noziegumiem pret cilvēci, kas pastrādāti Balkānu karu laikā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Tiesa atzīst Šešeļu par vainīgu vajāšanā, deportēšanā un citās necilvēcīgās darbībās, paziņoja tribunāla priekšsēdētājs Teodors Merons.

Tā kā Šešeļs jau pavadījis aiz restēm 12 gadus, piespriesto cietumsodu viņš jau ir izcietis.

Pieci tiesneši, kas izskatīja apelāciju, nepiekrita sākotnējās tiesas secinājumiem, ka prokurori nav spējuši pierādīt apsūdzības, kas izvirzītas Šešeļam.

ANO Starptautiskā Kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) 2016. gada martā Šešeļu attaisnoja visās deviņās viņam izvirzītajās apsūdzībās noziegumos pret cilvēci. Spriedums Šešeļam tika nolasīts aizmuguriski.

Apsūdzības puse apgalvoja, ka Šešeļs vainojams daudzu horvātu, musulmaņu un citu neserbu civilistu slepkavībās, kā arī "desmitu tūkstošu" deportēšanā no plašiem Bosnijas-Hercegovinas, Horvātijas un Serbijas apvidiem, vadot paramilitāru grupējumu "Šešeļa vīri".

Šešeļs 2003. gadā brīvprātīgi padevās ICTY, bet viņa tiesas prāva sākās tikai 2007. gadā un turpinājās līdz 2012. gadam.

ICTY 2014. gadā atļāva līdz sprieduma nolasīšanai Šešeļam atgriezties Serbijā vēža ārstēšanai.

Uz pretrunīgi vērtēto ANO tribunāla spriedumu ar sašutumu reaģēja daudzi tiesību eksperti un vēsturnieki.

Merons norādīja, ka tiesa, attaisnojot apsūdzēto, ignorējusi nozīmīgus pierādījumus un pašas konstatēto.

Šešeļs, kurš pašreiz atrodas Belgradā, uz apelācijas izskatīšanu nebija ieradies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!