Foto: AP/Scanpix/LETA

Sīrija aicinājusi starptautisko Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW) ierasties Dumā, lai veiktu izmeklēšanu saistībā ar indīgo gāzu uzbrukumu, kas nedēļas nogalē prasījis vairāku desmitu cilvēku dzīvības, vēsta "The Independent".

Sīrijas Ārlietu ministrija norādījusi, ka Sīrija palīdzēs OPCW izmeklēt ļaunprātīgo uzbrukumu, kura rezultātā, kā apgalvo opozīcijas aktīvisti, miruši vairāk nekā 40 cilvēku.

Palīdzības organizācijas "Baltās ķiveres" un starptautiskā medicīnisko palīdzības organizāciju apvienība (UOSSM) sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus, un uzbrukumā Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vismaz 70 cilvēki.

Jau vēstīts, ka Sīrijas režīms un Krievija noraida apgalvojumus, ka Damaska pret Dumas nemierniekiem izmantojusi ķīmiskos ieročus.

Vašingtona atzinusi, ka nav izslēgta militāra reakcija pret Sīriju, lai sodītu to par uzbrukumu.

ASV Valsts departaments paziņojis, ka uzmanīgi sekos līdzi ziņojumiem par iespējamo ķīmisko ieroču izmantošanu un gadījumā, ja šī informācija apstiprināsies, Krievijai, kura atbalsta Sīriju, būs kopā ar to jāuzņemas atbildība par notikušo.

ASV prezidents Donalds Tramps nosodījis Asadu par ķīmisko uzbrukumu Sīrijai un tviterī nosaucis viņu par "dzīvnieku": "Prezidents [Vladimirs] Putins, Krievija un Irāna ir atbildīgas par tā dzīvnieka Asada atbalstīšanu. Būs jāmaksā augsta cena."

Arī Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja norādīja – gadījumā, ja apstiprināsies, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība ir sarīkojusi uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, tā ir jāsauc pie atbildības līdz ar tās atbalstītājiem.

Tramps pirmdien paziņoja, ka vienas vai divu dienu laikā tiks pieņemti "svarīgi lēmumi" par reakciju uz situāciju Sīrijā. Viņš norādīja, ka "spēcīgi" atbildēs uz ļaunprātīgo ķīmisko ieroču uzbrukumu.

Tajā pašā laikā Tramps paziņojis, ka neieradīsies Amerikas samitā un paliks ASV, lai "pārraudzītu amerikāņu atbildi Sīrijai un pārraudzītu notikumu attīstību pasaulē''.

Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa sacīja, ka Tramps nepiedalīsies Amerikas samitā Limā, Peru un nedosies uz Bogotu Kolumbijā, kā plānots. Viņa vietā uz Peru dosies viceprezidents Maiks Penss. Samits plānots 13. aprīlī.

Atsaucoties uz ziņu aģentūru AFP, Tramps otrdien solījis rīkoties attiecībā pret Sīriju. Viņš otrdienas beigās izlems, vai uzsāks militārus triecienus pret Sīriju kā atbildes reakciju uz ķīmisko ieroču uzbrukumu pret Damasku un tās sabiedrotajiem.

"Briesmīgajā uzbrukumā nevainīgajiem sīriešiem ar aizliegtajiem ķīmiskajiem ieročiem tiks atbildēts ar spēku'', pauda ASV prezidents.

Nav skaidrs, vai šis lēmums tiks atcelts, parādoties ziņām, ka ķīmisko ieroču "sargsuns" veiks izmeklēšanu Dumā, kur vismaz 40 cilvēki tika nogalināti.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!