Foto: AFP/Scanpix

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss pirmdien, izsakoties par reakciju uz notikumiem Sīrijā, kur varētu būt noticis uzbrukums ar ķīmisko ieroču pielietošanu, sacīja, ka militāra atbilde nav izslēgta.

"Pirmais, uz ko mums ir jāskatās, ir tas, kāpēc vispār joprojām tiek lietoti ķīmiskie ieroči, ja Krievija bija pamatgarants visu ķīmisko ieroču likvidēšanai," Pentagonā tiekoties ar Kataras kolēģi, sacīja Matiss.

"Strādājot ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem no NATO līdz Katarai un it visur, mēs risināsim šo jautājumu. Es šobrīd neizslēdzu neko," sacīja Matiss.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja savukārt norādīja - gadījumā, ja apstiprināsies, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība ir sarīkojusi uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, tā ir jāsauc pie atbildības līdz ar tās atbalstītājiem.

"Ja apstiprināsies, tad šis ir vēl viens piemērs Asada režīma brutalitātei, kliedzošai necieņai pret pašu tautu un juridiskajām saistībām attiecībā uz šo ieroču lietošanu," Meja sacīja žurnālistiem Kopenhāgenā pēc sarunām ar Dānijas kolēģi Larsu Leki Rasmusenu.

"Ja noskaidros, ka viņi ir atbildīgi, tad viņi - režīms un tā atbalstītāji, ieskaitot Krieviju - ir jāsauc pie atbildības," sacīja Meja.

Palīdzības organizācijas sestdien paziņojuša, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus, un uzbrukumā Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noliegušas ziņas par ķīmisko uzbrukumu, savukārt ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš paziņojis, ka par ķīmisko uzbrukumu Sīrijā būs jāmaksā augsta cena, un nodēvēja Asadu par dzīvnieku. Eiropas Savienība nosodījusi ķīmisko uzbrukumu un aicinājusi Sīrijas režīma atbalstītājas Krieviju un Irānu izmantot savu ietekmi, lai nepieļautu šādu uzbrukumu atkārtošanos.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!