Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas 50 bagātāko cilvēku īpašumu vērtība dienas laikā samazinājusies par vairāk nekā 11,7 miljardiem dolāru, vēsta žurnāls "Forbes".

Bagātāko krievu īpašumu vērtība krītas sakarā ar akciju vērtības kritumu Maskavas fondu biržā, kas pirmdien piedzīvoja pēdējos četros gados straujāko kritumu.

Līderis zaudējumu ziņā ir Oļegs Deripaska, kura bagātība kompāniju "Rusal" un "En+ Group" akciju cenu krituma samazinājās par teju ceturtdaļu jeb 1,3 miljardiem dolāru. "Forbes" eksperti Deripaskas bagātību pirmdien lēš uz četriem miljardiem dolāru salīdzinājumā ar 6,7 miljardiem iepriekš.

Tāpat 1,3 miljardus dolāru zaudējis kalnrūpniecības giganta "Noriļskij Nikeļ" īpašnieks Vladimirs Potaņins, kuru gan ASV piektdien neiekļāva sankciju sarakstā.

Trešajā un ceturtajā vietā atrodas piektdien sankcijām pakļautie Viktors Vekselbergs (zaudējumi 908 miljoni dolāru) un Suleimans Kerimovs (zaudējumi 813 miljoni dolāru).

Mazāks turīgi kļuvuši arī sarakstā iekļautie Andrejs Skočs - mīnus 106 miljoni dolāru, un Vladimirs Bogdanovs - mīnus 47 miljoni dolāru, bet Igors Rotenbergs un Kirils Šamalovs no pirmdienas biržas svārstībām nav cietuši vispār.

Akciju vērtība Maskavas fondu tirgū pirmdien nokrita par aptuveni 8%, kas ir straujākais kritums kopš 2014. gada marta, kad Maskavas īstenotā Krimas aneksija izraisīja starptautiskas sankcijas pret Krieviju.

Tikmēr rubļa un vietējo obligāciju vērtība piedzīvojusi straujāko lejupslīdi kopš 2016. gada novembra.

Kā vēstīts, ASV Finanšu ministrija piektdien paziņoja par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!