Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānijai jāatbrīvo politieslodzītie, respektējot demokrātiju un starptautiskās vienošanās un pildot ANO rezolūcijas, sestdien preses konferencē Berlīnē paziņojis bijušais Katalonijas premjers Karless Pudždemons, ko Vācijas tiesa ceturtdien nolēma neizdot Spānijai saistībā ar apsūdzībām dumpja rīkošanā.

Viņš arī aicinājis Madridi risināt Katalonijas neatkarības jautājumu "uz abpusēju cieņu balstītās sarunās".

Pudždemons norādījis, ka paliks Vācijā, kamēr šīs valsts tiesas būs pilnībā izskatījušas Spānijas prasības par viņa izdošanu, bet pēc tam plāno atgriezties Beļģijā un "atsākt aktivitātes trimdā".

Noklausīties Pudždemona uzrunu Berlīnes Kreicbergas rajonā lielā skaitā sapulcējušies žurnālisti un katalāņu līdera atbalstītāji, daži no viņiem tur rokās plakātus ar aicinājumu "Brīvību politieslodzītajiem!" un pērn apcietināto neatkarības kustības aktīvistu Džordi Sančesa un Džordi Kuišara portretiem.

Kā ziņots, Vācijas tiesa ceturtdien nolēma, ka Pudždemonu nevar izdot Spānijai saistībā ar apsūdzībām dumpī, jo Vācijā atbilstošas apsūdzības par nodevību var tikt izvirzītas, ja apsūdzētais pastrādājis vardarbību.

Tiesa gan norādīja, ka teorētiski būtu iespējama izraidīšana saistībā ar apsūdzībām par valsts naudas neatbilstošu tērēšanu, kas skar jautājumu par Katalonijas neatkarības referenduma likumību, bet šai ziņā lēmums vēl ir jāpieņem.

Līdz lēmuma pieņemšanai tiesa nolēma atbrīvot bijušo Katalonijas premjerministru no apcietinājuma pret drošības naudu. Pudždemonam arī reizi nedēļā jāierodas policijā, jāinformē varasiestādes par savu atrašanās vietu, turklāt viņš nedrīkst pamest Vāciju.

Pudždemons 25. martā tika aizturēts Vācijā, kur viņš bija iebraucis no Dānijas ceļā uz Beļģiju.

Reaģējot uz Vācijas tiesas lēmumu, Spānijas prokuratūra paziņoja, ka izpētīs iespēju vērsties Eiropas Savienības (ES) Tiesā, lai aizsargātu Eiropas tiesību sistēmu.

Pudždemons Spānijā ir apsūdzēts par dumpi un par sabiedrisko līdzekļu izšķērdēšanu, organizējot Katalonijas neatkarības referendumu.

Pudždemona valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas, savukārt Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21. decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un pretstāve starp Barselonu un Madridi turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!