Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas dzelzceļa darbinieki pēc sešu stundu ilgas tikšanās ar valdību draudējuši pastiprināt streiku, šādi protestējot pret valsts prezidenta Emanuela Makrona ieplānotajām reformām.

Sabiedriskās domas aptaujas tikmēr liecina, ka vairums francūžu neatbalsta dzelzceļnieku streikus. Francijas dzelzceļa darbinieki šonedēļ paziņoja, ka streikos līdz 28.jūnijam, darbu apturot divās no piecām dienām ik nedēļu, ja vien Makrons neatteiksies no plāniem reformēt valsts dzelzceļa kompāniju SNCF.

Valdība plāno tuvākajos mēnešos reformēt SNCF, kuras darbība pašreiz izmaksā par 30% vairāk nekā līdzīgām kompānijām citur Eiropā. Valdība uzskata, ka jārīkojas ātri, lai nostādītu SNCF atpakaļ uz stingriem finansiāliem pamatiem, pirms pasažieru dzelzceļa satiksme Eiropas Savienībā nākamgad tiks atvērta konkurencei.

Savukārt arodbiedrības apsūdz Makronu vēlmē "sagraut sabiedrisko dzelzceļu" un galu galā to privatizēt, lai gan valdība šādas ieceres noliedz. Šīs bija pirmās sarunas starp dzelzceļnieku arodbiedrībām un valdību kopš trīs mēnešu streika pieteikšanas, un tās noritēja saspringtā gaisotnē. Kreisās arodbiedrības CGT pārstāvis sacīja, ka sarunas bijušas "sāpīgas un nelietderīgas". "Tā bija īsta maskarāde," norādīja CGT pārstāvis. "Valdībai nav nekā, ko piedāvāt, un tā nerisina nekādas problēmas," viņš piebilda.

Arodbiedrības pēc sarunām pauda nožēlu par valdības nostāju un draudēja pastiprināt streiku. "Valdība dzenas uz priekšu, lai mēģinātu mūs nosmacēt. Mēs atrodamies situācijā, kurā streiki var pastiprināties," paziņoja arodbiedrības UNSA pārstāvis.

"Šis konflikts turpināsies ilgu laiku, ja valdība nemainīs veidu, kādā kārto lietas," piebilda arodbiedrības CFDT pārstāvis. Valdības un arodbiedrību sarunās šodien galvenā uzmanība tika pievērsta SNCF parādam, kas sasniedzis 54,5 miljardus eiro.

Valdība paziņoja, ka ir atvērta iespējai atmaksāt daļu parāda, bet tikai tādā gadījumā, ja saņems ko pretī no arodbiedrībām. "Es nevēlos neko solīt šajā posmā, kad nekas nav mainījies veidā, kā SNCF darbojas," ceturtdien paziņoja Francijas premjerministrs Eduārs Filips. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairums francūžu uzskata reformas par nepieciešamām un neatbalsta streikus.

Pētījumu centra "Odoxa" aptaujas dati liecina, ka 57% francūžu uzskata dzelzceļa darbinieku streikus par nepamatotiem. Citā aptaujā 74% respondentu norādīja, ka uzskata reformas SNCF vadībā par nepieciešamām, un 62% pauda viedokli, ka būtu jāreformē arī dzelzceļnieku statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!