Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pašreizējās pārtikas ražošanas metodes kaitē Zemes ekoloģijai, turklāt tās nenodrošina pietiekami daudz pārtikas miljoniem pasaules trūcīgo iedzīvotāju, otrdien brīdināja ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO), aicinot pievērsties agroekoloģijai cīņā pret badu.

FAO paziņoja, ka pāreja uz agroekoloģiju, kas uzlabo augsnes kvalitāti un izmaksā mazāk lauksaimniekiem, palīdzētu izbeigt augošo pārtikas nedrošību.

"Mums ir jāizvirza ilgtspējīgas pārtikas sistēmas, kas piedāvā veselīgu un barojošu pārtiku, un arī jāsaglabā vide," sacīja FAO ģenerāldirektors Žozē Graciano da Silva.

Viņš teica runu otrajā Starptautiskajā agroekoloģijas simpozijā, kas otrdien sākās FAO mītnē Romā un ilgs trīs dienas.

Graciano da Silva atzina, ka ķīmiskie procesi, kas kopš Otrā pasaules kara beigām izmantoti pārtikas ražošanā, ir palielinājuši produkcijas daudzumu, bet nodarījuši milzīgu kaitējumu planētai.

"Augsnes, mežu, ūdens, gaisa kvalitāte un bioloģiskā daudzveidība turpina pasliktināties, savukārt šī produkcijas daudzuma palielināšana par katru cenu nav izskaudusi badu pasaulē," viņš piebilda.

FAO 2018. gada ziņojumā par pārtikas krīzēm rakstīts, ka 124 miljoni cilvēku 51 valstī vai atkarīgā teritorijā saskaras ar "akūta līmeņa" pārtikas nedrošību, bet 2016. gadā bija 108 miljoni šādu cilvēku.

FAO ģenerāldirektora palīgs Āfrikā Bukars Tidžani februārī paziņoja, ka Āfrikā nepietiekams uzturs ir 224 miljoniem cilvēku apstākļos, kad pārtikas nedrošību šajā kontinentā saasina klimata pārmaiņas un bruņoti konflikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!