Foto: AP/Scanpix

Vācijas prokuratūra otrdien aicinājusi tiesu izdot Spānijai pagājušajā mēnesī Vācijā aizturēto bijušo Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu.

"Šlēsvigas-Holšteinas zemes prokuratūra lūgusi Augstākajai zemes tiesai izsniegt bijušā Katalonijas reģionālā prezidenta izdošanas orderi," teikts paziņojumā, minot Pudždemona bijušā amata oficiālo nosaukumu. Šobrīd nav skaidrs, kad tiesa pieņems lēmumu Pudždemona izdošanas lietā.

Pudždemons 25. martā tika aizturēts Vācijā, kur viņš bija iebraucis no Dānijas, atrodoties ceļā uz Beļģiju. Viņš šobrīd Vācijā apcietinājumā gaida tiesas lēmumu lietā par izdošanu Spānijai. Pudždemons Spānijā ir apsūdzēts par dumpi un par sabiedrisko līdzekļu izšķērdēšanu, organizējot Katalonijas neatkarības referendumu.

Pudždemona valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21. decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un pretstāve starp Barselonu un Madridi turpinās. Vācijas valdība 30. martā paziņoja, ka neiejauksies Pudždemona lietas izskatīšanā, jo tas būtu "juridisks uzbrukums" tiesu sistēmai no federālās valdības puses.

Lēmums par Pudždemona izdošanu ir atkarīgs no tā, vai nodarījumi, par kuriem viņam Spānijā izvirzītas apsūdzības, uzskatāmi par noziegumu arī Vācijā. Prokuratūras izplatītajā paziņojumā presei norādīts, ka Spānijas krimināltiesībās paredzētais nodarījums "dumpis" atbilst Vācijas krimināllikumā paredzētajai "valsts nodevībai", lai gan abos likumos ir atšķirīgi formulējumi.

Prokuratūra arī paudusi viedokli, ka bijis saprātīgi Pudždemonu apsūdzēt sabiedrisko līdzekļu izšķērdēšanā, jo Katalonijas neatkarības referendums izmaksājis vairāk nekā pusotru miljonu eiro. Prokuratūra arī uzstājusi, ka Pudždemons paturams apcietinājumā, jo pastāv viņa bēgšanas draudi.

Pēc bijušā Katalonijas premjera aizturēšanas viņa atbalstītāji izgājuši gan Katalonijas, gan Vācijas pilsētu ielās. Pudždemonu policijas izolatorā Noiminsterē apmeklējuši arī vācu kreiso ekstrēmisti partijas "Die Linke" ("Kreisie") pārstāvji, kas pauduši viedokli, ka viņam izvirzītās apsūdzības ir politizētas un ka konflikts esot risināms ar politiskiem, nevis krimināltiesiskiem līdzekļiem.

Tikmēr pārējās Vācijas partijas paziņojušas viedokli, ka jautājums par Pudždemona izdošanu esot tiesu kompetencē. Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) vadlīnijām lēmums par izdošanu pieņemams 60 dienu laikā kopš attiecīgās personas aizturēšanas, taču pagaidām vēl nav noteikts datums, kad Šlēsvigas-Holšteinas Augstākā zemes tiesa šo lietu skatīs.

Ja lēmums viņam būs nelabvēlīgs, Pudždemonam vēl būs iespēja to pārsūdzēt Vācijas Konstitucionālajā tiesā. Vienlaikus viņa advokāti Spānijā pārsūdzējuši tās tiesas lēmumu par katalāņu separātistu līdera tiesisko vajāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!