Foto: AP/Scanpix

Bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšana varētu būt izdevīga Lielbritānijas specdienestiem un valdībai, kas ir sarežģītā situācijā saistībā ar "Brexit", pirmdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Ir arī citi izskaidrojumi, par tiem runā eksperti. Viņi runā par to, ka tas var arī būt izdevīgi britu specdienestiem, kuri ir pazīstami ar savām spējām darboties ar licenci nogalināt," sacīja Lavrovs žurnālistiem Maskavā. Turklāt tas var būt "izdevīgi arī Lielbritānijas valdībai, kas ir nonākusi neērtā situācijā, neizpildot solījumus vēlētājiem attiecībā uz "Breksita" nosacījumu nodrošināšanu", teica Krievijas ārlietu ministrs.

Par Skripaļu saindēšanu viņš sacīja, ka "var būt vesela virkne iemeslu - nopietni eksperti un veselas virknes valstu nopietni vadību vadītāji tos nenoraida, un šo jautājumus publiski uzdod". "Aiziet no atbildes uz šiem jautājumiem jau vairs neizdosies. Jo tie jau ir acīmredzami. Ir pārāk acīmredzams, ka mūsu britu kolēģi jau ir pārāk aizrāvušies. Mēs pieprasīsim noskaidrot visus faktus, noskaidrot patiesību," teica Lavrovs.

Viņš arī sacīja, ka ir nepieņemami pieprasīt Krievijai atzīt, ka vai nu rīkojumu saindēt Skripaļu devis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vai arī Krievija zaudējusi kontroli pār ķīmiskajiem ieročiem. "Tas ir nenopietni, tas ir necienīgi, un es uzskatu, ka tas ir absolūti nepieņemami jebkurā diplomātijas darbības sfērā, īpaši, kad ir runa par dzīvību un nāvi," teica Lavrovs. Viņš piebilda, ka Krievijas attiecības ar daudzām Rietumvalstīm pašlaik ir sliktākas nekā Aukstā kara laikā.

"Patiešām, daudz runā par Auksto karu, daudz runā par to, ka situācija ir daudz sliktāka, nekā tā bija klasiskā Aukstā kara laikā, jo tad bija kaut kādi noteikumi, tika ievērota kaut kāda pieklājība. Bet tagad, pēc manām domām, mūsu Rietumu partneri, ar to es pirmām kārtām domāju Lielbritāniju, Savienotās Valstis un vēl vairākas valstis, kas tām akli seko, atmetušas visu pieklājību, izmanto melus, atklātu dezinformāciju," sacīja Krievijas ārlietu ministrs.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4. martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Saistībā ar ķīmisko uzbrukumu Skripaļiem būtiski saasinājušās Rietumvalstu un Maskavas attiecības. Pagājušajā nedēļā virkne Rietumvalstu, tostarp Baltijas valstis, izraidīja Krievijas diplomātus, un Maskava uz to reaģēja, izraidot šo Rietumvalstu diplomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!