Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV un Dienvidkoreja svētdien sāka ikgadējās kopīgās militārās mācības, paziņojusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Mācībās "Foal Eagle" piedalīsies 11 500 ASV militārpersonas, kā arī apmēram 300 000 Dienvidkorejas karavīru, pavēstīja ministrijas pārstāvis. Savukārt aprīļa vidū sāksies datorsimulāciju mācības "Key Resolve".

Ikgadējās mācības parasti sākas februāra beigās vai marta sākumā, tomēr šoreiz tika atliktas, lai izvairītos no konfliktiem Ziemas olimpisko spēļu laikā Dienvidkorejā. Mācību ilgums arī saīsināts no diviem mēnešiem līdz vienam mēnesim, lai atbalstītu Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas attiecībās panākto uzlabojumu, norādīja ministrijas pārstāvis Seulā.

Mācībās netiek plānota ASV lidmašīnu bāzeskuģu un kodolzemūdeņu dalība. Ziemeļkoreja parasti mācības ir asi kritizējusi, tomēr šoreiz tās nav komentējusi.

27. aprīlī gaidāma Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina tikšanās. Ir paredzēts, ka abu Korejas valstu samitam sekos ASV prezidenta Donalda Trampa un Kima divpusēja tikšanās, kas varētu tikt sarīkota līdz maija beigām. Tās precīza vieta un datums nav norunāts vai atklāts.

Kims solījis pirms šiem samitiem neveikt kodolieroču un raķešu izmēģinājumus. Dodoties savā pirmajā ārzemju braucienā, Kims Ķīnas prezidentam Sji Dziņpinam pauda gatavību apspriest Ziemeļkorejas iespējamo atbrīvošanos no kodolieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!