Foto: AP/Scanpix/LETA
Gvatemalas armija no svētdienas izbeidz patrulēšanu valsts pilsētu ielās, ko tā bija darījusi 18 gadus, atbalstot policiju cīņā pret noziedzību.

"Šī sestdiena ir pēdējā diena, kad armija atbalstīs policiju. No svētdienas karavīriem ir jāatgriežas savās brigādēs," sacīja Iekšlietu ministrijas ziņu avots, kas vēlējās saglabāt anonimitāti. Policijas atbalstīšanai bija nosūtīti apmēram 4200 karavīru, bet pēdējā gada laikā viņu skaits pakāpeniski tika samazināts līdz aptuveni 2000, sacīja amatpersona.

Armija strādāja kopā ar policiju piecos no 22 valsts departamentiem un tajos, kur bija augsts noziedzības līmenis. Viens no šādiem departamentiem bija Gvatemala, kur atrodas valsts galvaspilsēta ar tādu pašu nosaukumu. Aizsardzības ministrs Luiss Ralda šomēnes paziņoja, ka armija izbeigs patrulēšanu.

Valsts nacionālās drošības padome ir konstatējusi, ka Iekšlietu ministrija un policija spēj pārņemt kārtības uzturēšanu, sestdien valsts ziņu aģentūrai pavēstīja Aizsardzības ministrijas preses sekretārs pulkvedis Oskars Peress. Viņš piebilda, ka armija fokusēsies uz robežas apsargāšanu un cīņu pret narkotiku, ieroču un cilvēku kontrabandu.

Armija uz pilsētu ielām tika nosūtīta 2000. gadā toreizējā prezidenta Alfonso Portiljo laikā, kurš šo lēmumu attaisnoja ar valsts augsto slepkavību līmeni – 6000 cilvēku gadā. Tagad šis skaitlis ir sarucis līdz 4500 slepkavībām pērn.

Karavīri tika sūtīti ielu patruļās par spīti tam, ka armija bija apsūdzēta noziegumos pret cilvēci Gvatemalas pilsoņkara laikā, kurš ilga no 1960. līdz 1996. gadam. Pilsoņkara gaitā apmēram 200 000 cilvēku gāja bojā vai pazuda bez vēsts.

Saskaņā ar 1996. gada decembra miera vienošanos karavīrus pilsētu ielās nomainīja civilās policijas spēki, bet armijai tika uzticēta valsts robežas un suverenitātes aizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!