Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Lielbritānija sestdien paziņojusi, ka tās muitas amatpersonas Londonas Hītrovas lidostā pārmeklējušas Krievijas aviokompānijas "Aeroflot" pasažieru lidmašīnu, bet Maskava šādu rīcību nosaukusi par provokāciju.

Lielbritānija norādīja, ka tās amatpersonas veikušās ierastās pārbaudes, lai aizsargātu Apvienoto Karalisti pret organizēto noziedzību un centieniem ievest aizliegtas vielas. "Tiklīdz šīs pārbaudes tika veiktas, lidmašīnai tika ļauts turpināt tās ceļu," paziņoja Lielbritānijas valsts drošības ministrs Bens Voless.

Krievijas vēstniecība Londonā paziņoja, ka piektdien notikusī no Maskavas ielidojušās lidmašīnas pārmeklēšana bijusi "ārkārtēja". Vēstniecība norādīja, ka lidmašīna pārmeklēta saistībā ar Londonas un Maskavas attiecībās valdošo diplomātisko krīzi, kas izcēlusies pēc bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas, par ko Lielbritānija vaino Krieviju.

"Mēs esam pieredzējuši vēl vienu kliedzošu britu varasiestāžu provokāciju," paziņoja vēstniecība. Vēstniecība papildināja, ka britu amatpersonas lidmašīnu sākumā centušās pārmeklēt bez apkalpes klātbūtnes, lai gan tās kapteinim tomēr tika atļauts būt klāt.

Vēstniecība paziņoja, ka uz tās lūgumiem saņemt skaidrojumu atbildes netika gūtas.Tā Hītrovas lidostā notikušo saistīja ar "Lielbritānijas naidīgo politiku pret Krieviju".

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4. martā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!