Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tūkstošiem palestīniešu, sākot sešu nedēļu protestu, devušies gājienā uz Gazas joslas un Izraēlas robežu. Saskaņā ar Palestīnas veselības ministrijas pausto vismaz 12 cilvēki nemieros gājuši bojā, bet 750 ievainoti, lielākoties no Izraēlas armijas raidītajām lodēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izraēlas armija ziņojusi par "dumpošanos" sešās vietās un norādījusi, ka "šauj uz galvenajiem kūdītājiem", lai izklīdinātu nemierniekus, kuri sākuši dedzināt riepas un robežu iezīmējošā žoga virzienā mest tā sauktos "Molotova kokteiļus" un akmeņus. Saskaņā ar Izraēlas Aizsardzības spēku aplēsēm piecās vietās robežas tuvumā pulcējušies kopumā 17 tūkstošu palestīniešu.

Iepriekš Palestīnas veselības ministrija ziņoja, ka pirms protesti vēl bija sākušies, Izraēlas tanka raidīti šāviņi nogalinājuši kādu 27 gadus vecu zemnieku, bet vēl viens cilvēks guvis ievainojumus. Saskaņā ar liecinieku pausto, abi vīrieši tobrīd laukā griezuši pētersīļus.

Palestīniešu kustība "Hamas" Izraēlai pārmetusi, ka zemnieku nogalināšana bijis Izraēlas mēģinājums iebiedēt palestīniešus un atturēt viņus no dalības protestos.

Izraēlas armijas pārstāvis, komentējot notikušo, skaidrojis, ka "divas aizdomīgas personas pietuvojušās žogam un sākušas aizdomīgas darbības, un tanks izšāvis viņu virzienā".

Izraēlas Ārlietu ministrija norādījusi, ka protesti ir "tīšs mēģinājums provocēt konfrontāciju ar Izraēlu" un ka visa atbildība par jebkurām sadursmēm jāuzņemas "Hamas" un citām palestīniešu organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!