NATO kiberaizsardzības izcilības centra direktora vietniekam un personāla vadītājam apakšpulkvedim Francam Lantenhammeram pērn Tallinā nozagti datu nesēji ar informāciju, kas klasificēta kā NATO noslēpums, atsaucoties uz laikrakstu "Eesti Ekspress", vēsta portāls "Delfi.ee".

Incidents noticis 2017. gada 14. maijā. Bundesvēra apakšpulkvedis, kuram tajā paša dienā bija jālido uz Frankfurti, novietojis automašīnu stāvēšanai Tallinas vecpilsētā.

Atgriežoties pēc pusotras stundas, Lantenhammers konstatējis, ka automašīnai ir izsists aizmugurējais sānu stikls un no auto pazudusi mugursoma un koferis. Zagļi paķēruši arī Bundesvēra klēpjdatoru "Lenovo" un piecas zibatmiņas, kā arī Igaunijas aizsardzības spēkiem piederošu planšetdatoru "Samsung".

Policijai apakšpulkvedis atklāja, ka zibatmiņās atrodas šifrēta informācija, kas satur NATO noslēpumu.

Policija nozieguma izmeklēšanu sākusi ar novērošanas kameru video izpēti, kur konstatēts, ka zādzību izdarījuši divi vīrieši. Viens no tiem atpazīts kā policijai jau labi zināms 28 gadus vecais Vladislavs, kurš iepriekš tiesāts par zādzībām, un četras dienas pirms mašīnas apzagšanas pieķerts narkotisko vielu reibumā.

Ņemot vērā to, ka datoros un datu nesējos bija nozīmīga informācija, policija nekavējoties devās meklēt Vladislavu, kurš sastapts savā dzīvoklī Tallinā. Zaglis likumsargiem pastāstīja, ka jau gaidījis viņu ierašanos, jo pats sapratis, ka ir paņēmis svarīgu militāro īpašumu, ko nekavējoties atdeva policistiem.

No svarīgākajām lietām trūka tikai planšetdatora, ko Vladislavs par 50 eiro bija pārdevis kādam paziņam. Policija arī šo cilvēku apciemoja un iekārtu atguva. Planšetē nekādu noslēpumu gan nav bijis, apgalvoja apakšpulkvedis.

Nākamajā dienā policisti slimnīcas foajē aizturēja Vladislava sabiedroto Igoru. Arī 22 gadus vecais Igors likumsargiem jau bijis pazīstams.

Apakšpulkvedis Lantenhammers izmeklētājiem skaidroja, ka visas iekārtas, kurās glabājās ierobežotas pieejas informācija, bija aizsargātas ar paroli, bet pati informācija šifrēta.

Kungs pēc lietu atgriešanas arī apstiprināja, ka nekas no slepenās informācijas nav pazudis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!