Kopš traģiskā ugunsgrēka tirdzniecības centrā Krievijas pilsētā Kemerovā ir pagājušas vairākas dienas, trešdien notika pirmās upuru bēru ceremonijas un amatpersonas oficiāli apstiprinājušas, ka bojāgājušo skaits ir 64.

Turklāt, kā žurnālistiem uzsvēra ārkārtas situāciju ministra vietnieks Vladlens Aksenovs, skaitlis ir tieši šāds un nav arī bezvēsts pazudušo. Tādu pašu bojāgājušo skaitu, kuru mirstīgās atliekas atrastas izdegušajā centrā "Ziemas ķirsis", nosauc arī glābēji.

Tikmēr brīvprātīgo izveidotajā neoficiālajā bojāgājušo un bezvēsts pazudušo sarakstā bez 64 apstiprinātajiem minētas vēl 29 personas. Šis saraksts veidots, pamatojoties uz cilvēku pieteikumiem internetā. Sarakstu tagad pārbauda un jau ir zināms, ka tajā iekļautas arī personas, kas bija pazudušas jau pirms 25. marta ugunsgrēka, raksta "Currenttime".

Internetā izplatītajām baumām par to, ka patiesībā ugunsgrēkā gājuši bojā 300 cilvēki, nekādi apstiprinājumi nav gūti. Par nepatiesu ziņu izplatīšanu varasiestādes sāka izmeklēšanu.

Savukārt amatpersonas un Kremļa propagandistus vairāk par ugunsgrēka cēloņu izmeklēšanu, šķiet, satraucis otrdien notikušais tūkstošiem Kemerovas iedzīvotāju stihiskais mītiņš, kurā pieprasīta patiesība par notikušo, kā arī amatpersonu, tostarp prezidenta Vladimira Putina, atkāpšanās.

"Provokācijas tehnoloģijas"

Pats Putins trešdien norādīja, ka nedrīkst pieļaut panikas un neuzticības sēšanu, kas tiek realizēta ar sociālo tīklu starpniecību. "To, neapšaubāmi, nedrīkst pieļaut nekādos apstākļos," Putins teica tikšanās laikā ar Izmeklēšanas komitejas vadītāju Aleksandru Bastrikinu.

Prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Sergejs Kirijenko savukārt norādīja, ka Kemerovā pēc traģēdijas izmantotas "atstrādātas provokācijas tehnoloģijas"

Skarbs pret baumām un iedzīvotāju protestu bija Kemerovas apgabala gubernators Amans Tuļejevs. Viņš uzskata, ka "noteikti spēki mērķtiecīgi cenšas sakūdīt cilvēkus" un "destabilizēt situāciju" reģionā un "iedzīvoties uz citu bēdām".

Pirms tam otrdien Tuļejevs par notikušo traģēdiju atvainojās personīgi Putinam un apvainoja "opozīcijas spēkus" centienos iedzīvoties uz citu nelaimes. Tūkstošiem cilvēku stihisko mītiņu viņš prezidentam raksturoja kā "200 nemiera cēlējus", kam vispār neesot nekāda sakara ar cietušajiem.

Tikmēr apgabala vicegubernators Vladimirs Černovs otrdienas stihisko mītiņu nosauca par "plānotu varas diskreditācijas akciju", ziņo "RIA Novosti". Viņš arī aizstāvēja gubernatora lēmumu neiet tikties ar protestētājiem.

"Dūriens mugurā Putinam"

Notikumi pēc Kemerovas ugunsgrēka apspriesti arī federālajos TV kanālos, kur nosodīta protestēšana. Kanāla "Rossija 1" labi zināmais propagandists Vladimirs Solovjovs savā raidījumā kritizēja to, ka Maskavā notikušajā Kemerovas traģēdijas piemiņas pasākumā nav iztikts bez politiskiem saukļiem.

Cilvēku protestēšanu viņš pat salīdzināja ar Ukrainas Maidana notikumiem, kas Krievijas kanālos tiek rāmēts kā neapšaubāmi negatīvs notikums. "Kad pūlis pieprasa asinis un tai ir uzspļaut faktiem, uzspļaut visam, "dodiet vienalga kuru" – tā vairs nav valsts. Tas jau ir mēģinājums iet uz Maidanu! To nedrīkst pieļaut," raidījumā skarbi izteicās Solovjovs.

Šajā pašā raidījumā Federācijas padomes locekle Jeļena Mizuļina saistībā ar traģēdiju izteica līdzjūtību "mūsu līderim Putinam" un turpināja viņu slavēt kā ļoti veiksmīgu līderi, kurš aizsargā valsti un Krievijas labā dara "neiedomājamas lietas".

"Viņš mums ir garīgais karavīrs, spēcīgs. Bet arī viņam ir vajadzīga mūsu palīdzība," teica Mizuļina. Kundze Kemerovas traģēdiju un notiekošo nosauca par "dūrienu mugurā Putinam".

Navaļnijs vaino korupciju

Varasiestādes un amatpersonas savā videoblogā kritizē opozīcijas politiķis, kuram tika liegta iespēja kandidēt martā notikušajās prezidenta vēlēšanās, Aleksejs Navaļnijs.

Navaļnijs skaidro, ka Krievijas amatpersonas un Kremlim paklausīgie mediji ar regulāru melošanu paši ir radījuši situāciju, ka cilvēki netic amatpersonu teiktajam, un tāpēc ir radīts pamats baumu izplatīšanai.

Savukārt Kemerovas ugunsgrēkā viņš vaino korupciju un pilnīgi neefektīvo ugunsdrošības uzraudzības un kontroles sistēmu, kas esot balstīta kukuļņemšanā, nevis reālās pārbaudēs un kontrolē.

Saistībā ar Kemerovas ugunsgrēku ir aizturētas piecas personas. Cietušo tuvinieki apsūdz atbildīgos dienestus bezdarbībā. Neilgi pēc traģēdijas izmeklētāji jau secināja, ka tirdzniecības centrā "Ziemas ķirsis" atslēgta trauksmes signalizācija, nav darbojušies smidzinātāji un bijušas nobloķētas ārkārtas izejas. Tāpat neesot notikusi organizēta centra apmeklētāju evakuācija. Putins to nosauca par "noziedzīgu nolaidību".

Saskaņā ar oficiālo versiju traģēdijā gāja bojā 64 cilvēki, tostarp 41 bērns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!