Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko uzskata, ka Krievija Lielbritānijā sarīkoja uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, trešdien vēsta britu raidsabiedrība "Sky News".

Kā atgādina medijs, Juščenko 2004. gadā tika saindēts. Viņš un viņa ģimene notikušajā vaino Maskavu, jo tas noticis laikā, kad Ukraina vēlējusies nodibināt ciešākas attiecības ar Eiropu.

Intervijā "Sky News" Juščenko paudis bažas, ka ar kopīgo solidaritāti ASV un Eiropas valstu vidū, kā rezultātā tās izraidījušas vairākus Krievijas diplomātus, varētu nebūt pietiekami.

"Man nav šaubu [ka Krievija sarīkoja uzbrukumu]. Es vēlos, lai arī rietumu sabiedrībā – rietumu valdībās un Eiropas valdībās – nebūtu arī šaubu," uzsvēra eksprezidents.

"Es pilnīgi piekrītu Lielbritānijas pozīcijai. Esmu lepns, ka tā saņēma starptautisku atbalstu un solidaritāti," norādīja Juščenko.

Jau ziņots, ka ASV, 18 ES valstis, kā arī Kanāda un Ukraina saistībā ar uzbrukumu Skripaļam paziņoja, ka izraida Krievijas diplomātus. Tiesa, šo soli nav spērušas Maskavai draudzīgās ES valstis.

ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā Solsberi, Anglijas dienvidrietumos, tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Abi joprojām atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Tikmēr Kremlis pirmdien solīja spert atbildes soļus, ja ES valstis uz ASV izraidīs Krievijas diplomātus. "Katrā šādā gadījumā darbosies savstarpīguma princips," sacīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!