Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija neplāno sekot daudzu citu NATO dalībvalstu piemēram un neizraidīs Krievijas diplomātus saistībā ar uzbrukumu bijušajam krievu dubultaģentam Sergejam Skripaļam, trešdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Viņš uzstāja, ka Turcija nespers soļus pret Maskavu, "balsoties apgalvojumos".

"Tikai tāpēc, ka dažas valstis ir spērušas soli, balstoties apgalvojumos, mēs nevaram izlemt spert to pašu soli," Erdogana teikto citē turku laikraksts "Hurriyet" un citi mediji.

"Mēs nekādā gadījumā nerīkosimies tieši tāpat, kā tās" valstis, piebilda Erdogans.

Turcijas Ārlietu ministrija pirmdien - trīs nedēļas pēc uzbrukuma - nāca klājā ar pirmo paziņojumu Skripaļa indēšanas lietā un nosodīja ķīmiskās vielas izmantošanu, tomēr Krieviju nepieminot.

Gaidāms, ka nākamnedēļ divu dienu vizītē Turcijā ieradīsies Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš kopā ar Erdoganu un Irānas prezidentu Hasanu Ruhani piedalīsies Sīrijas krīzei veltītā samitā.

Maskavas un Ankaras attiecības pēdējo mēnešu laikā pastiprinājušās, un Turcija ir noslēgusi līgumu par Krievijas pretgaisa aizsardzība sistēmu "S-400" iegādi.

Turcijas vicepremjers Bekirs Bozdā pirmdien uzsvēra, ka abu valstu starpā valda "pozitīvas un labas attiecības".

Maskavas un Ankaras attiecības pārdzīvoja smagu krīzi, kad pie Sīrijas un Turcijas robežas 2015. gadā tika notriekta Krievijas kara lidmašīna. Taču tagad analītiķi norāda, ka aktīvas attiecības ar Krieviju Erdogans padarījis par Turcijas ārpolitikas pīlāru.

ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

Solidarizējoties ar Lielbritāniju pēc Solsberi notikušā uzbrukuma, vismaz 26 valstis jau paziņojušas par Krievijas diplomātu izraidīšanu.

ASV paziņojušas par 60 Krievijas spiegu izraidīšanu.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā Solsberi, Anglijas dienvidrietumos, tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Abi joprojām atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!