Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņojis, ka par Kemerovā notikušo ugunsgrēku internetā no ārvalstīm publicēta nepatiesa informācija, un brīdinājis nemēģināt "sēt neuzticību" tautā.

Atbilstoši oficiālajiem datiem 25 .martā Kemerovā ugunsgrēkā tirdzniecības centrā "Zimņaja višņa" dzīvību zaudējuši 64 cilvēki. Par bezvēsts pazudušiem ugunsgrēkā tiek uzskatīti 38 cilvēki, liecina pilsētas administrācijas informācija.

"Diemžēl mēs redzam, ka sociālajos medijos, tostarp no ārvalstīm, izplatās nepatiesi stāsti ar mērķi sēt paniku un neuzticību," runājot ar Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētāju Aleksandru Bastrikinu, sacījis Putins, piebilstot, ka to nedrīkst pieļaut nekādos apstākļos.

Pēc ugunsgrēka izplatījušās baumas, ka valdība slēpj patieso bojāgājušo skaitu, kas varētu būt daudz lielāks.

Krievija paziņojusi, ka sākta kriminālizmeklēšana par naida noziegumu pēc tam, kad kāds ukrainis vietnē "YouTube" ievietoja video, kurā apgalvoja, ka ugunsgrēkā dzīvību zaudējuši 300 cilvēki.

Putins licis Bastrikinam pārbaudīt visas versijas un sacījis, ka joprojām ir neatbildēti daudzi jautājumi, tostarp, kādēļ nedēļu pirms tam nav darbojusies ugunsgrēka trauksme, kādēļ cilvēki nav brīdināti par ugunsgrēka izcelšanos, kādēļ durvis bijušas aizslēgtas un kādēļ celtniecībā izmantoti viegli uzliesmojoši materiāli.

Ziņu aģentūra "RIA Novosti" vēsta, ka Bastrikins informējis prezidentu, ka izmeklētāji pēta, kādēļ ugunsgrēka trauksmes sistēma nav darbojusies, kā arī izmeklē apgalvojumus, ka notikusi tīša dedzināšana.

Bastrikins gan piebildis, ka tīša dedzināšana ir mazticama.

Ar šādiem apgalvojumiem nākušas klajā piecas personas, kas jau ir aizturētas šajā lietā. Aizdomās turamie strādāja uzņēmumos, kuriem piederēja un kas apsaimniekoja ēku.

Pilsētas atbildīgie dienesti ēkas ugunsdrošību pārbaudījuši 2016. gadā.

"Mums ir iemesls domāt, ka tas nav darīts pārāk apzinīgi, maigi izsakoties," norādījis Bastrikins, piebilstot, ka tiek pētīts arī, vai ēkas pārbūve no saldumu ražotnes lielveikalā bijusi likumīga.

Ugunsgrēka izmeklēšanā iesaistīti vairāk nekā 100 izmeklētāji.

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pārmetis varasiestādēm grēkāžu meklēšanu ārvalstīs tā vietā, lai cīnītos pret korupciju ugunsdrošības inspektoru vidū.

"Es personiski jau esmu izdarījis secinājumus. Šos cilvēkus "Zimņaja višņa" nogalināja korupcija," savā blogā paziņojis Navaļnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!