Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Daudzu rietumvalstu lēmums reaģēt uz bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu Lielbritānijā, izraidot Krievijas diplomātus, nav pietiekams, ja Rietumi vēlas dot Maskavai patiesi nopietnu vēstījumu, uzskata ārlietu un drošības politikas eksperti, kas piedalās trešdien Viļņā notiekošajā starptautiskajā konferencē par sabiedrības noturību pret Krievijas radītajiem hibrīdapdraudējumiem.

"Ir jādod spēcīgs signāls, un tam jābūt sāpīgam. Nedomāju, ka diplomātu izraidīšana patiesībā ir sāpīga," žurnālistiem sacījis Polijas domnīcas "Kazimeža Pulaska fonds" prezidents, politikas analītiķis Zbigņevs Pisarskis.

Kā ziņots, ASV, 18 Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Baltijas valstis, kā arī Kanāda, Ukraina, Austrālija un citas valstis saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu Skripaļam paziņojušas, ka izraida Krievijas diplomātus.

ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu bijušajam dubultaģentam, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts. Rietumvalstis norāda, ka diplomāti, kurus nolemts izraidīt, faktiski ir Krievijas izlūkdienestu darbinieki.

Taču Pisarskis izteicis šaubas, vai šis solis dos būtisku triecienu Krievijas spiegu tīklam Rietumos, norādot, ka liela daļa spiegu nestrādā diplomātiskajās pārstāvniecībās.

"Ja gribam sūtīt vēstījumu tiem, kuri ir atbildīgi par Krievijas politiku, mums jānosaka sankcijas pret oligarhiem, jāvērš sankcijas arī pret viņu svarīgākajiem projektiem, tostarp gāzesvadu "Nord Stream 2"," norādījis analītiķis.

"Viņi [Krievija] netic pamieram, viņi tic tikai vai nu uzvarai, vai zaudējumam. Tādēļ, ja mēs neko nedarīsim, neatbildēsim, viņi darbosies tālāk," spriedis eksperts.

Savukārt bijušais ASV armijas komandieris Eiropā, atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess, kas šobrīd strādā ASV Eiropas Politikas analīzes centrā (CEPA), aicinājis Rietumus pēc uzbrukuma Skripaļam vērsties pret Krievijas lielākajām bankām un apsvērt iespēju boikotēt šovasar Krievijā paredzēto Pasaules kausa finālturnīru futbolā.

"Krievija NATO dalībvalsts teritorijā tikko lietojusi masveida iznīcināšanas ieroci. Ja gribam parādīt, ka mums tas nav pieņemams, uzskatu, ka mums jāapsver gan izraidīšanas un sankciju iespēja, gan jautājums par pasaules čempionātu," viņš paziņojis.

Savukārt Krievija turpina noliegt savu saistību ar Skripaļa saindēšanu un trešdien nākusi klajā ar paziņojumu, kurā norāda uz iespējamu pašas Lielbritānijas vainu.

Uzbrukumu bijušajam krievu dubultaģentam Sergejam Skripaļam, iesējams, sarīkojuši Lielbritānijas specdienesti, trešdien paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrija.

"Visu apstākļu kopuma analīze liecina par britu varasiestāžu neieinteresētību centienos noskaidrot Solsberi nozieguma patiesos motīvus un izpildītājus un vedina mūs uz domām par iespējamo Lielbritānijas specdienestu iesaisti," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

"Lielbritānijas varasiestādes sistemātiski demonstrējušas nespēju garantēt Krievijas pilsoņu drošību [Lielbritānijas] teritorijā," norādīja ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!