Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps pirms nedēļas publiski izziņoja Džona Roberta Boltona apstiprināšanu par savu padomnieku nacionālās drošības jautājumos. Kopš 80. gadiem politikā aktīvo vīru, kurš cita starpā bijis ASV vēstnieks ANO, vairāki "Vice" aptaujāti eksperti dēvē par "ekstrēmu" un "bīstamu", atzīmējot Boltona aktīvo atbalstu Irākas karam, agrāko vēlmi iebrukt Sīrijā un Lībijā, kā arī joprojām regulāri izteiktos aicinājumus Irānas valdību gāzt ar militāriem līdzekļiem.

Pērn Boltons izteicies, ka Islāma Republikas Irānas dibinātāja un pirmā līdera Ruholla Homeinī 1979. gadā īstenotā revolūcija "nesagaidīs savu 40. jubileju". Attiecīgi viņš pareģoja esošā Irānas režīma galu līdz 2019. gada 11. februārim (irāņi ikgadēji atzīmē revolūcijas noslēgumu 11. februārī). Padomnieks darbu uzsāks 9. aprīlī, un viņš būs jau otrā Trampa izvēlētā amatpersona, kurš aktīvi iestājas par nepieciešamību ar varu gāzt Irānas režīmu – tādus pašus uzskatus iepriekš paudis arī jaunieceltais valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Šādu cilvēku izvēle prezidenta administrācijā norāda, ka Trampa prezidentūras laikā starptautisku problēmsituāciju risināšana ar militāriem līdzekļiem varētu kļūt vēl populārāka nekā līdz šim, "Vice" atzīmējuši vairāki eksperti.

Piemēram, agrākais republikānis Metjū Vaksmens, kurš Džordža Buša administrācijas laikā bija prezidenta padomnieces nacionālās drošības jautājumos Kondulīzas Raisas asistents, apgalvo, ka Boltonu par "bīstamu" padara ne tikai viņa uzskati, bet lielā politiskā pieredze un iekšējo birokrātisko cīņu izpratne, kas ļaus viņam kļūt par dzirdamu un attiecīgi ietekmīgu personu Trampa pietuvināto lokā, kas līdz šim darbojies visai haotiski. "Trampa paša neprasme vadīt ir viņam traucējusi. Boltonam ir spējas un Vašingtonas pieredze, lai palīdzētu Trampam novest līdz galam prezidenta plānu visbīstamākās daļas," skaidro Vaksmens, kurš iepriekš strādājis kopā ar jauniecelto padomnieku.

"Boltons ir liesmu metējs. Tagad mums ir liesmu metējs, kas atbalsta liesmu metēju," Trampa padomnieka izvēli nacionālās drošības jautājumos komentējis bijušais CIP direktora sekretārs un Nacionālās drošības aģentūras vecākais izmeklētājs Roberts Deics.

Paredzams, ka administrācijas pārmaiņas nesīs vēl lielāku kritiku Irānai un Ziemeļkorejai, un kā viens no redzamākajiem Trampa panākumiem varētu būt Baraka Obamas administrācijas laikā noslēgtā kodolvienošanās līguma ar Irānu izgāšana. Tā savukārt varētu pasliktināt ASV un Eiropas attiecības, ņemot vērā Eiropas valstu stingro un noteikto atbalstu šim vēsturiskajam līgumam.

Savukārt politiskais analītiķis un Nacionālās irāņu-amerikāņu padomes vadītājs Trita Parsi uzskata, ka Pompeo izvēle valsts sekretāra amatam, Boltona iecelšana un Trampa centieni vēl vairāk stiprināt saiknes ar Saūda Arābiju liecinot par apzinātu gatavošanos uzbrukumam Irānai. "Tas izskatās, un ticu, ka tā arī ir kara kabineta veidošana," viņš skaidro.

"Aizvien vairāk šķiet, ka ārpolitika tiek pakļauta viena cilvēka egoismam, ne nācijas interesēm vai pasaules stabilitātei," "Vice" norādījis Baltā nama direktors globālās sadarbības jautājumos Obamas administrācijas laikā Brets Bruens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!