Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Totalitārās Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns bijis iepriekš publiski neizziņotā vīzītē Ķīnā, kur ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, trešdien apstiprinājusi gan Phenjana, gan Pekina.

Tā ir pirmā zināmā Kima Čenuna ārvalstu vizīte kopš viņa stāšanās izolētās valsts vadītāja amatā 2011. gadā. Kims Pekinā aizvadījis veiksmīgas sarunas ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu, vēsta ķīniešu aģentūra "Sjinhua".

Spekulācijas par Kima Čenuna viesošanos Ķīnā izskanēja otrdien, kad mediju rīcībā nonāca informācija par noslēpumaina zaļa vilciena ierašanos Pekinā pirmdienas vakarā, un stingriem drošības pasākumiem stacijas apkārtnē un Pekinas centrā.

Mediju kadros redzamais vilciens bija līdzīgs tam, ar kādu ceļojumos uz Krieviju mēdza braukt Ziemeļkorejas iepriekšējais vadonis un Kima Čenuna tēvs Kims Čenirs. Vairāk par to var lasīt šeit.

Kims uz Ķīnas galvaspilsētu devies, lai personīgi informētu Sji par straujajām diplomātiskajām norisēm Korejas pussalā, skaidro Ķīnas valsts ziņu aģentūra.

Ziemeļkorejas vadoņa vizīte tiek uzskatīta par nozīmīgu soli pēdējo diplomātisko notikumu kontekstā - ASV prezidents Donalds Tramps februārī pauda gatavību pieņemt Kima uzaicinājumu uz sarunām.

Pirms šādas tikšanās Kimam vispirms būtu jātiekas ar Phenjanas galveno ekonomisko sabiedroto Pekinu, par analītiķu iepriekš paredzēto skaidroja raidsabiedrība BBC.

Kima gatavība sarunām ir krass kontrasts viņa iepriekšējai politikai, veicot virkni ballistisko raķešu izmēģinājumus un kodoltestu. Aprīlī gaidāma Kima Čenuna tikšanās ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džeīnu, bet maijā ieplānota tikšanās ar ASV vadītāju Donaldu Trampu.

Vizīte Pekinā tiek uzlūkota kā nozīmīgs solis gaidāmo sarunu gatavošanā.

Tikšanās laikā Pekinā Kims apliecinājis savam Ķīnas kolēģim, ka ir apņēmies atteikties no kodolieročiem, tiesa, ar nosacījumu, ka ASV un Dienvidkoreja "atbildēs šiem centieniem ar labu gribu, radot miera un stabilitātes atmosfēru, pieņemot progresīvus mērus miera nodrošināšanai", ziņo "Sjinhua".

Kims Čenuns Pekinā ieradies 25. martā ar vilcienu, bet Ziemeļkorejā atgriezies 28. martā. Ķīnas mediju fotogrāfijās redzams, ka Kims vīzīte ieradies kopā ar savu kundzi biedreni Ri Soldžu.

Baltais nams trešdien apstiprināja, ka Ķīnas valdība ir informējusi ASV par otrdienas vizīti. "Mēs uzskatām, ka tā ir jauna liecība par mūsu maksimālā spiediena izdarīšanas kampaņas radīto piemēroto atmosfēru dialogam ar Ziemeļkoreju," Baltā nama paziņojumu citē raidsabiedrība CNN.

ASV ir bijusi vadošā valsts, kas ANO mudināja ieviest stingras sankcijas pret Phenjanu tās kodolprogrammas dēļ, kā arī izdarīt spiedienu pret Ķīnu, no kuras degvielas piegādēm un Ziemeļkorejas ogļu iepirkumiem Phenjana ir atkarīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!