Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pasaules medijos izplatījušās spekulācijas par to, ka Ķīnā negaidītā vizītē ieradusies kāda augsta ranga ziemeļkorejiešu amatpersona, kas varētu būt bijis pats totalitārās valsts vadonis Kims Čenuns.

Pirmie par augsta līmeņa Ziemeļkorejas amatpersonas, kura Pekinā sagaidīta ar stingriem drošības pasākumiem, ierašanos ar īpašu diplomātisko vilcienu ziņoja Japānas mediji.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dienvidkoreja paziņoja, ka nezina šīs amatpersonas identitāti, bet mēģina to noskaidrot. Pati Ziemeļkoreja neko nav komentējusi, bet Ķīnas Ārlietu ministrija norādīja, ka tai "pašlaik nav informācijas", bet vairāk tiks atklāts vēlāk.

Ja nezināmais viesis patiešām bija Kims Čenuns, tad tā būtu viņa pirmā ārvalstu vizīte kopš nākšanas pie varas 2011. gadā. Tāpat tas būtu nozīmīgs solis pēdējo nedēļu notikumu kontekstā – ASV prezidents Donalds Tramps februārī pauda gatavību pieņemt Kima uzaicinājumu uz sarunām.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirms šādas tikšanās Kimam vispirms būtu jātiekas ar Phenjanas galveno ekonomisko sabiedroto Pekinu, par analītiķu paredzēto skaidro raidsabiedrība BBC.

Zaļais vilciens

Pamats runām par iespējamo Kima ciemošanos Pekinā sākās ar Japānas mediju rīcībā nonākušo informāciju par īpaša vilciena ierašanos Pekinā pirmdienas vakarā. Tokijas "Nippon" ziņu aģentūra pārraidīja kadrus, kuros redzams zaļš vagons ar dzeltenām horizontālām līnijām uz sāniem.

Savukārt aculiecinieki no Pekinas ziņo par neparastiem skatiem, tostarp pastiprinātu drošību dzelzceļa stacijas apkārtnē un tūristu aizvadīšanu prom no Tjaņaņmiņa laukuma, kas parasti notiek pirms augsta līmeņa pasākumiem Tautas hallē, skaidro BBC.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Tāpat neikdienišķa noskaņa novērota Ķīnas un Ziemeļkorejas robežpilsētā Dandongā, caur kuru iet galvenā dzelzceļa līnija starp Ķīnu un Ziemeļkoreju. Tur uz laiku bijušas bloķētas ieejas stacijā, ziņo Ziemeļkoreju pētošais portāls "Nknews".

To, ka svarīgais viesis bija Kims Čenuns, atsaucoties uz neidentificētiem avotiem, ziņoja aģentūra "Bloomberg".

Foto: AP/Scanpix/LETA

Taču novērotāji ir piesardzīgāki. Dienvidkorejas ziņu aģentūrā "Yonhap" analītiķi pieļauj, ka tikpat labi viešņa varēja būt Kima Čenuna ietekmīgā māsa Kima Jočena, kura nesen viesojās Dienvidkorejā.

Vilciens no Pekinas devies prom otrdienas pēcpusdienā.

Ar vilcienu savulaik ceļoja Kims Čenirs

Ceļojumos uz ārzemēm ar vilcienu savulaik devās Kima Čenuna tēvs un priekštecis vadoņa amatā Kims Čenirs. Par šīm vizītēm parasti tika paziņots tikai pēc to beigām.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Japānas mediju parādītais zaļais vagons ir līdzīgs vilcienam, ar kuru Kims Čenirs 2011. gadā viesojās Ķīnā un Krievijā.

Kima Čenira bruņotais vilciens sastāvot no virākiem desmitiem vagonu ar konferenču zālēm, pieņemšanas telpām un guļamistabām, savulaik ziņoja Dienvidkorejas plašsaziņas līdzekļi. Vilcienā bijuši satelīttelefoni un videoiekārtas.

Kimam Čeniram bijuši vairāki privātie vilcieni. Tiek lēsts, ka vadonim bija pieejami pavisam ap 90 speciālu vagonu, ziņo "New York Post". Vajadzības gadījumam vilcienā esot pat bruņumašīnas un mazs helikopters.

Kims Čenirs savā nāves brīdī 2011. gada decembrī atradies vilcienā darba braucienā, liecina Ziemeļkorejas oficiālā versija.

Saskaņā ar nostāstiem, braucot pa Krieviju, vilciena pasažieriem katru dienu pa gaisu piegādāti svaigi omāri. Vilcienus ceļojumiem uz Krieviju un Ķīnu izmantojis arī Kima Čenira tēvs Kims Irsens. Dažkārt tas skaidrots ar abu iespējamām bailēm no lidošanas.

Taču par Kimu Čenunu ir zināms, ka pirms kļūšanas par vadoni viņš ir lidojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!