Foto: AP/Scanpix/LETA

Katalonijas parlaments atlicis sestdien paredzēto balsojumu par jauno reģiona valdības vadītāju, jo Spānijas tiesa uz šo amatu izvirzītajam Džordi Turuljam dienu iepriekš piemēroja apcietinājumu.

Parlamenta spīkers Ružē Turrēns partiju vadītājus par savu lēmumu informēja dažas minūtes pirms tam, kad par to paziņoja parlamenta deputātiem.

Kā ziņots, Spānijas Augstākā tiesa piektdien piemēroja apcietinājumu pieciem katalāņu separātistu līderiem, tostarp arī Turuljam.

Tādējādi Turuljs vairs nevarēja piedalīties sestdien plānotajā Katalonijas parlamenta sēdē, ko pieprasa Spānijas likums.

Līdz ar Turulju apcietinājums piemērots arī bijušajai Katalonijas parlamenta spīkerei Karmei Furkadeljai un trim bijušajiem reģionālās valdības ministriem.

Tiesa piektdien izdeva arī Eiropas aresta orderus sešu ārvalstīs esošo separātistu līderu, tostarp bijušā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona aizturēšanai.

Spānijas Augstākā tiesa, noslēdzot četrus mēnešus ilgo izmeklēšanu par pērnā gada rudens notikumiem, iepriekš piektdien izvirzīja apsūdzības par dumpi 13 katalāņu separātistu politiķiem, tostarp Pudždemonam.

Apsūdzības izvirzītas arī apcietinājumā esošajam bijušajam Katalonijas vicepremjeram Urialam Džunkerasam, separātistu aktīvistiem Džordi Sančesam un Džordi Kuišaram, kas arī jau atrodas apcietinājumā, kā arī Kreiso republikāņu partijas (ERC) līdera Džunkerasa vietniecei Martai Rovirai, kura piektdien neieradās tiesā un paziņoja, ka pamet Spāniju.

Spāņu mediji ziņo, ka viņa šobrīd jau atrodoties Šveicē.

Notiesājoša sprieduma gadījumā separātistiem var tikt piespriests līdz 30 gadiem ilgs cietumsods.

Kopumā par pagājušā gada Katalonijas neatkarības referenduma rīkošanu apsūdzības jau izvirzītas 25 cilvēkiem.

Separātistu partijas sestdienas parlamenta sēdi izmantoja, lai nosodītu Madrides varasiestāžu rīcību.

Tikmēr Spānijas vienotību atbalstošā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi"), kam ir lielākā frakcija Katalonijas parlamentā, mudināja separātistus apzināties, ka tie cietuši sakāvi.

"Kas par daudz, tas par daudz. Neatkarības kustība ir zaudējusi. Tā ir izgāzusies," paziņoja "Ciudadanos" līdere Inese Arrimandasa. "Es jūs vienīgi aicinu izbeigt domāt tikai par saviem vēlētājiem, jo jūs esat izraisījuši satraukumu, bailes, sašutumu un kaunu par to, kas notiek Katalonijā. Mēs jūs gadiem brīdinājām, ka atdalīšanās centieni beigsies vienīgi ar vilšanos."

Tikmēr Spānijas tiesas lēmums par separātistu līderu apcietināšanu Katalonijā piektdienas vakarā izsauca kārtējās protesta demonstrācijas.

Ātrās palīdzības dienests ziņo, ka sadursmēs ar policiju Barselonā ievainojumus guvuši 35 cilvēki.

Pudždemona valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Jau tajā pašā dienā Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā un Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons un vēl pieci viņa valdības locekļi valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Tomēr Katalonijas reģionālajās vēlēšanās, kas notika 21. decembrī, katalāņu separātisti spēja saglabāt absolūto vairākumu, un jaunievēlētais Katalonijas parlamenta spīkers Turrēns reģiona premjerministra amatam atkārtoti izvirzīja Pudždemonu.

Taču Spānijas Konstitucionālā tiesa atzina, ka Pudždemonam jābūt klāt Katalonijas parlamenta sēdē, lai viņš varētu tikt no jauna iecelts reģiona premjera amatā, un viņam galu galā nācās savu kandidatūru atsaukt.

Arī nākamais mēģinājums ievēlēt jauno premjeru bija nesekmīgs, jo uz šo amatu izvirzītais Sančess atrodas apcietinājumā.

Savukārt ceturtdien neizdevās apstiprināt Turulja kandidatūru, jo to atteicās atbalstīt visradikālākā separātistu partija - galēji kreisā "Tautas vienotības kandidāti" (CUP).

Otrais balsojums par Turulja kandidatūru bija paredzēts sestdien, taču viņa apcietināšana izjauca arī šo mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!