Foto: AFP/Scanpix/LETA

Poļiem, kas kļuvuši par Otrā pasaules kara upuriem, ir tiesības pieprasīt no Vācijas kompensācijās 440 miljardus eiro, ceturtdien paziņojis īpaši izveidotās parlamentārās komisijas priekšsēdētājs Arkadjušs Mularčiks.

Šīs summas aprēķini balstīti 1990. gadā veiktā pētījumā, kurā konstatēts, ka Polijā bijuši 13,32 miljoni nacistiskās Vācijas politikas tiešo upuru. Šajā upuru skaitā iekļauti deportētie, darba un koncentrācijas nometņu ieslodzītie, karadarbības un nacistiskās okupācijas laikā sakropļotās civilpersonas, tie, kas karadarbības vai okupācijas laikā saslimuši, un nepilngadīgie, kas karadarbības vai okupācijas laikā zaudējuši vecākus.

Mularčiks, kurš pārstāv valdošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS), piebilda, ka saskaņā ar 1990. gada pētījumu no Vācijas pieprasāmo reparāciju summa ir 284 miljoni ASV dolāru. Tāda summa bija 1990. gadā. Ja mēs pārrēķinām, ņemot vērā dolāra pirktspēju 2017. gadā, mēs iegūstam 1984 triljonus zlotu jeb 543 miljardus dolāru," Mularčika teikto citē aģentūra PAP.

Jautājums par reparācijām, kas Polijai varētu pienākties par nacistiskās Vācijas nodarījumiem Otrā pasaules kara laikā, gadiem ilgi tika uzskatīts par atrisinātu, taču tas atkal nonāca uzmanības lokā pagājušā gada jūlijā, kad to atdzīvināja valdošās partijas "Likums un taisnīgums" līderis ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis. Augusta beigās arī toreizējā Polijas premjerministre Beāta Šidlo paziņoja, ka Varšavai esot tiesības uz reparācijām no Vācijas.

Reaģējot uz šo paziņojumu, Vācijas valdības pārstāvis Štefans Zīberts norādīja, ka šis jautājums esot jau atrisināts, "kad Polija 1953. gada augustā pieņēma tiesiski saistošu lēmumu (..) atteikties no turpmāku reparāciju prasībām". Taču Polija norādījusi, ka 1953. gada lēmums, pirmkārt, attiecies vienīgi uz toreizējo komunistisko Austrumvāciju jeb tā dēvēto Vācijas Demokrātisko Republiku (VDR) un, otrkārt, šādu lēmumu pieņēmusi neleģitīmā toreizējā komunistu marionešu valdība PSRS spiediena rezultātā.

Otrajā pasaules karā, kas sākās ar Vācijas iebrukumu Polijā 1939. gadā, tika nogalināti teju seši miljoni Polijas pilsoņu, bet pati valsts cieta milzīgus materiālos zaudējumus, tika izpostītas baznīcas un citas kultūras vērtības, pat veselas pilsētas. Vācija, kas atzīst valsts atbildību par to, lai tiku saglabāta piemiņa par nacistu noziegumiem, kompensācijās samaksājusi vairākus miljardus eiro, tomēr pamatā tās saņēmuši holokaustā izdzīvojušie ebreji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!