Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV ārkārtas palīdzības dienesti lēmuši sniegt pirmo finansiālo palīdzību, lai uzsāktu Aļaskas štata Ņutokas ciema iedzīvotāju pārvietošanu, ņemot vērā aktīvo krasta eroziju, kuras dēļ krasta līnija jau sasniegusi pirmās mājas. Tādējādi ņutokieši kļūs par pirmajiem klimata bēgļiem Amerikā, norāda "Vice".


ASV Federālā Ārkārtas situāciju vadības pārvalde (FEMA) un Iekšzemes drošības un ārkārtas situāciju vadības centrs apstiprinājis līdzekļu piešķiršanu aptuveni 1,4 miljonu eiro apmērā, lai Ņutokā atpirktu septiņas mājas. Šie līdzekļi ļaušot pārcelties aptuveni 50 no 400 ciemā dzīvojošajiem cilvēkiem.

Tas ir pirmais solis, lai pārceltu visu ciemu, kura iedzīvotāji valdības palīdzību meklējuši jau vairākus gadus. Viņi paši uzsākuši plānot pārcelšanos uz Mertarviku vairāk nekā desmit kilometrus tālāk no krasta. Jaunajā vietā uzsākta pirmo ēku būvniecība, bet, ņemot vērā Mertarvikas izolētību no pārējās civilizācijas, celtniecība tajā ir ļoti dārga. Šobrīd pirmo 13 ēku būvniecībai līdzekļus aptuveni trīs miljonu eiro apmērā atvēlējusi Denali komisija – īpaša institūcija, kuru ASV Kongress 90. gados radīja, lai Aļaskas nomaļajos ciematos un pilsētās izbūvētu infrastruktūru.

Klimata pārmaiņu dēļ izraisītā krasta erozija pēdējos gados aizvien vairāk apdraudējusi Ņutoku, un pērn oktobrī pieredzēto vētru laikā krasta līnija četrās dienās atkāpās par vairāk nekā 30 metriem, pienākot vien nepilna metra attālumā no tuvākajām mājām. Līdz šim iedzīvotāji apzinājušies krasta erozijas riskus, taču zinātnieki norāda, ka tik strauja Arktikas sasilšana, ledus kušana un krasta atkāpšanās ir negaidīta. Turklāt siltāku ziemu dēļ vairs nesasalst augsne, un augošais ūdens līmenis to grauž daudzkārt ātrāk.

Plānots, ka kopumā visu ciema iedzīvotāju un viņu iedzīves pārcelšanai būs nepieciešami līdzekļi vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!