Foto: Kadrs no video
Krievijā Maskavas apriņķa pilsētā Volokolamskā ar indīgām gāzēm, kas, domājams, noplūdušas no vietējās atkritumu izgāztuves, ir saindējušies aptuveni 69 cilvēki, tostarp 57 bērni, vēsta portāls "Currenttime".

Desmitiem bērnu 21. martā atvesti uz slimnīcu, ziņo medijs "Meduza". Veselības ministrija apstiprina, ka pēc palīdzības vērsušies 50 bērni no dažādām pilsētās skolām, un 20 no tiem hospitalizēti.

Trešdien pie slimnīcas, kurā ārstējas cietušie bērni, uz stihisku protestu sapulcējās sašutušie iedzīvotāji. Kad no slimnīcas pēc cietušo apraudzīšanas iznāca Maskavas apgabala gubernators Andrejs Vorobjovs un Volokolamskas rajona vadītājs Jevgēnijs Gavrilovs, pūlis amatpersonas sagaidīja naidīgi un ielenca.

Iedzīvotāji skandēja saukļus: "Kauns", "Slepkavas", "Atkāpties". "Ja mans mazdēls nomirs, es tās brilles tev dibenā iebāzīšu," kāds videoierakstā redzams vīrietis draud rajona galvai Gavrilovam.

Vorobjovam no pūļa izdevies izkļūt pēc aptuveni 10-15 minūtēm. Uz slimnīcu ieradusies milicijas vienība OMON, ziņo "Currenttime".

Tikmēr sociālajos tīklos īpašu uzmanību izpelnījusies kāda meitenīte rozā jakā, kura videoierakstā redzama ar pirkstu norādām uz gubernatoru Vorobjovu un tad novelkot roku gar kaklu.

Meitenīti Taņu pamanījis arī opozicionārs Aleksejs Navaļnijs.

Iedzīvotāju un varas konflikts par vietējo izgāztuvi "Jadrovo", ko apsaimnieko ar vietējo administrāciju saistīta firma, saasinājās jau februārī, kad pilsētā izplatījās neciešama smaka.

Iedzīvotāji pieprasīja izgāztuves slēgšanu. 7. martā gāzu dēļ pilsētā tika ieviests ārkārtas stāvoklis, jo sērūdeņražu koncentrācija gaisā pārsniedza pieļaujamo normu 2,5 reizes, bet slāpeklis – divas reizes. Maskavas apgabala ekoloģijas ministrs Aleksandrs Kogans gan apgalvoja, ka iedzīvotāju veselību tas neapdraud.

8. martā vairāk nekā pieci tūkstoši iedzīvotāju mītiņā pieprasīja izgāztuves "Jadrovo" slēgšanu. Aktīvisti arī centās nobloķēt ceļu kravas automašīnām, kas veda atkritumus. Vairākus akcijas dalībniekus aizturēja policija.

16. martā atkritumu poligonā atkal notika strauja gāzes noplūde. Nākamajā dienā varasiestādes paziņoja, ka gāzes noplūšanas avots ir likvidēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!