Foto: Shutterstock

Tuvākajās nedēļās uz Zemes nokritīs darbību izbeigušās Ķīnas pirmās orbitālās kosmosa laboratorijas "Tiangong-1" ("Debesu pils") atlūzas, trešdien paziņojusi Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA).

Ķīnas orbitālās stacijas atlūzas Zemes atmosfērā ieies starp 30. martu un 6. aprīli, norādījusi ESA. "Trīs līdz četras dienas iepriekš mēs varam sašaurināt precīzu dienu, un tad tajā dienā labākajā gadījumā noteikt laiku līdz pāris stundām," paziņoja ESA pārstāvis Holgers Krags.

Tomēr iedzīvotājiem nav pamata satraukumam. "Atlūzu gabala uzkrišana ir tikpat iespējama, kā tas, ka divreiz gadā varētu iespert zibens," sacīja Krags.

Kosmosa aģentūras visā pasaulē ir izplatījušas prognozes, kur varētu nokrist astoņarpus tonnas smagās "Tiangong-1" atlūzas, ja tās netiks iznīcinātas, ieejot Zemes atmosfērā.

ASV bāzētā bezpeļņas korporācija "The Aerospace Corporation" izslēdz iespēju, ka atlūzas varētu nokrist Eiropā, tomēr pieļauj, ka tās varētu skart tādas lielpilsētas kā Ņujorku, Riodežaneiro un Manilu.

Iespēja, ka cilvēki varētu ciest, ir ļoti zema, norādīja aģentūra, piebilstot, ka līdz šim neviens cilvēks nav cietis pēc kosmisko atlūzu ieiešanas Zemes atmosfērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!