Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dziņpins brīdinājis Taivānu, ka Ķīna atjaunos spiedienu to pakļauties Pekinas varai, un jebkādi mēģinājumi pretoties saņems "vēsturisku sodu", raksta "Vice".

Noslēdzot Nacionālo Tautas kongresu, Sji uzsvēra nepieciešamību pēc mierīgas tēvzemes atkalapvienošanas. "Tā ir vienota visu ķīniešu vēlme un tas ir visu interesēs, lai nosargātu Ķīnas suverenitāti, teritoriālo vienotību un pabeigtu Ķīnas galēju atkalapvienošanu," viņš paziņoja.

"Jebkādi mēģinājumi un triki Ķīnas šķelšanai ir lemti sakāvei, saskarsies ar tautas nosodījumu un vēsturisku sodu," brīdināja prezidents. Līderis arī norādīja, ka ķīniešu nācijas atdzimšana ir visu ķīniešu sapnis. "Mēs esam lēmuši savus ienaidniekus sastapt asiņainā cīņā, ar stipru apņemšanos ieņemt savu vietu pasaulē," paziņoja Sji.

Ķīna jau kopš 1949. gadā izbeigtā Ķīnas pilsoņkara Taivānu uzskata par separātisku reģionu un regulāri iebildusi tās centieniem darboties kā neatkarīgai valstij. Sji draudiem īpaša nozīme tiek pievērsta tagad, kad viņš, panākot konstitucionālas izmaiņas, nobruģējis ceļu, lai teorētiski paliktu prezidenta amatā līdz savai nāvei.

Taivāna de facto pasaulē darbojas kā neatkarīga republika, kuru gan atzīst vien 19 no 193 ANO dalībvalstīm, kā arī Vatikāns. Tiesa, neformāli ar Taivānu attiecības uztur gandrīz visas pasaules valstis, un ekonomiska sadarbība notiek pat ar Ķīnu. Saukārt ASV, kas 1979. gadā oficiālās attiecības ar Taipeju nomainīja pret labākām attiecībām ar Pekinu, faktiski joprojām sniedz Taivānai lielāko militāro atbalstu.

Sji brīdinājums un ziņas par ķīniešu nācijas atjaunotni seko ne tikai viņa paša statusa nostiprināšanai Ķīnas vadībā, bet arī drīz pēc ziņojumiem, ka Āzijas lielvalsts veido vienu no spēcīgākajiem propagandas tīkliem pasaulē, lai gan iekšēji, gan globāli uzlabotu Ķīnas tēlu. Tā dēvētā "Ķīnas Balss" apvienos Ķīnas centrālo televīziju, Ķīnas Starptautisko radio un Ķīnas Nacionālo radio, iepriekš ziņoja "Bloomberg".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!