Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins paudis aicinājumu noteikt sankcijas Vācijas ekskancleram Gerhardam Šrēderam (attēlā ar savu līgavu Kimu) un citiem rietumvalstu pārstāvjiem, kas strādā Krievijas prezidenta Vladimira Putina projektu labā.

"Gerhards Šrēders ir vissvarīgākais Putina lobētājs visā pasaulē. Tāpēc ir jāpārbauda, kā šajā situācijā var darboties Eiropas Savienība (ES)," intervijā laikrakstam "Bild" sacīja ministrs.

Vācijas Kristīgo demokrātu (CDU) ārlietu eksperts eiroparlamentārietis Elmārs Broks piekrita Šrēderam veltītajai kritikai. "Tas, ka bijušais Vācijas kanclers šobrīd pārstāv Putina intereses, ir skandāls. Un ir pārsteigums, ka līdz šim nav bijis seku sabiedriskās diskusijas ietvaros," "Bild" norādīja Broks.

Tomēr Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts pirmdien paziņoja, ka kancleres Angelas Merkeles valdībai nav plānu par sankcijām pret Šrēderu. "Vācijas valdība un kanclere nesaskata nekādu iemeslu, lai apsvērtu tādas lietas," žurnālistiem teica Zeiberts.

Pēc Vācijas kanclera amata pamešanas 2005. gadā Šrēders kļuva par projekta "Nord Stream" uzraudzības padomes priekšsēdētāju. Vēlāk politiķis kļuva par uzņēmuma "Nord Stream-2" padomes priekšsēdētāju un uzņēmuma "Rosņeftj" direktoru padomes priekšsēdētāju.

Gāzesvads "Nord Stream", kas izbūvēts pa Baltijas jūras gultni, tieši savieno Krieviju un Vāciju, apejot Austrumeiropas valstis, un tā galvenais akcionārs ir Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom". Tā būvniecība izsauca skaļu kritiku, daudziem, īpaši Austrumeiropā, bažījoties par ES enerģētiskās drošības apdraudējumu.

Krievijas valsts kontrolētā naftas un gāzes kompānija "Rosņeftj" ir viens no uzņēmumiem, kas pakļauts Rietumu sankcijām, kuras tika izsludinātas, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!