Foto: AFP/Scanpix/LETA

Mozambikas aizsardzības spēki ir sagatavojušies savās struktūrās integrēt separātistu grupējumu kaujiniekus, atsaucoties uz valsts aizsardzības ministra vietnieku Patrišio Hosē, raksta "Macau Business".

Valdības un opozīcijas partijas "Renamo" (arī ""Mozambikas Nacionālās pretošanās kustības") vadītajā miera procesā panāktā vienošanās starp abām pusēm paredz, ka opozīcijas kaujinieki tiks integrēti armijas, policijas un izlūkošanas dienestos vadošos amatos. Hosē norādījis, ka valstij jābūt spējīgai novērst militārās nestabilitātes rašanos, lai novērstu konfliktus nākotnē.

Šī gada februārī Mozambikas prezidents Filipe Niusi piedāvāja grozīt valsts konstitūciju, lai paplašinātu valsts varas decentralizāciju. Šādas pārmaiņas viņš rosināja, pēc panāktās sapratnes ar separātistu līderi Afonso Delakamu par nepieciešamību pēc ilgstoša miera plāna.

Mozmbika neatkarību no Portugāles ieguva 1975. gadā, un kopš 1977. gada līdz pat 1992. gadam ieslīga asiņainā pilsoņkarā. Lai gan Mozambikas valdība un "Renamo" 90. gadu sākumā parakstīja abpusēju miera līgumu, valsts vairākkārt atkārtoti cietusi no zemas intensitātes militāras nestabilitātes. Galvenais tās iemesls ierasti bijusi opozīcijas neapmierinātība ar vēlēšanu norises kārtību un rezultātiem.

Pēdējie vardarbīgie nemieri atsākās pirms pieciem gadiem, 2013. gada aprīlī, bet pierima jau pēc pusotra gada, kad tika panākts pamiers. Tomēr jau 2015. gada vidū valsti no jauna pārņēma nemieri, kuri atsevišķos reģionos turpinās līdz šodienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!