Foto: Sputnik/Scanpix

Svētdien, 18. martā, Krievijā norisināsies prezidenta vēlēšanas. Pēdējos gados ne mazums Krievijas iedzīvotāju pārcēlušies uz dzīvi citās valstīs. Starp viņiem ir arī pazīstami cilvēki. Diviem no tiem – Vitālijam Manskim un Gaļinai Timčenko – žurnālists Olģerts Tipāns jautāja par viņu attieksmi pret 18. marta vēlēšanām.

Vitālijs Manskis, viens no ievērojamākajiem mūsdienu Krievijas kinodokumentālistiem, pēc Valsts kinematogrāfijas institūta beigšanas strādāja RTR, REN TV, Pirmajā kanālā, veidojis vairākas autorprogrammas, ieskaitot pazīstamo "Reālais kino". Tomēr slavu un pazīstamību viņam atnesa darbs dokumentālajā kino. Manska filmas vairākkārt saņēmušas augstākos apbalvojumus nozīmīgākajos dokumentālā kino festivālos pasaulē. 2015. gada janvārī pārcēlās uz dzīvi Rīgā.

Vai iesiet vēlēt?

Neuzskatu tās par vēlēšanām, tāpēc tajās nepiedalos. Vēl vairāk – vara darījusi visu iespējamo, lai iznīcinātu politisko konkurenci valstī.

Vai esat kādreiz balsojis par Putinu?

Nekad par Putinu balsojis neesmu.

Gaļina Timčenko, mediju aģentūras "Meduza" dibinātāja un direktore, kopš 2014. gada vasaras dzīvo un strādā Rīgā. Pirms tam strādāja Maskavā: bija redaktore laikrakstā "Komersants", tad interneta medijā "Lenta.ru". 2004. gadā kļuva par tā galveno redaktori, līdz 2014. gada martā izdevuma īpašnieks viņu atlaida par to, ka vienā no publicētajiem materiāliem bija atsauce uz ukraiņu nacionālistu līdera Dmitrija Jaroša interviju. Kopā ar viņu "Lenta.ru" redakciju pameta 77 darbinieki. Pēc "Google Analytics" datiem šā gada februārī "Meduzai" bija 10 miljoni apmeklētāju.

Vai iesiet vēlēt?

Neiešu.

Kāpēc?

Starp kandidātiem nav neviena, kura programma vai skats uz nākotni atbilstu tam, ko sagaidu. Bet ailes "Pret visiem" vēlēšanu biļetenā diemžēl nebūs.

Jekaterinburgas mērs Jevgeņijs Roizmans intervijā "Deutsche Welle" izskaidroja, kāpēc atbalsta atteikšanos balsot Krievijas prezidenta vēlēšanās 2018. gada 18. martā. Viņš to uzskata par "higiēnas jautājumu". "Jautājums nav par efektivitāti, ir lietas, kurās piedalīties nedrīkst. Ir lietas – pazemojošas, pretdabīgas, kādas šodien ir šīs vēlēšanas. Tas ir apkaunojoši un neglīti. Es nevaru izmainīt situāciju, taču mani neviens nevar piespiest piedalīties vēlēšanās," sacīja mērs.

No otras puses – Mihails Hodorkovskis uzskata, ka "kaut arī tās nav vēlēšanas, tās vajag izmantot" un, kā viņš paziņoja tviterī, bija aizbraucis uz 700 kilometru tālo vēlēšanu iecirkni, lai piereģistrētos un sabojātu biļetenu.

No vienas puses – ētiskie argumenti, no otras – pragmatiskie. Jūsu komentārs?

Vēlēšanas tāpēc sauc par brīvas gribas izpausmi, ka neviens nevar jūs piespiest darīt kaut ko pret jūsu sirdsapziņu. Piedalīties "pazemojošā un apkaunojošā lietā", lai to kaut nedaudz padarītu gaišāku, - uzdevums, kuram nav vērts veltīt pat tās nelielās pūles, kādas izdarīja Roizmans un Hodorkovskis.

Skats nākotnē: kādus jūs Krievijai paredzat nākamos sešus gadus?

Man nepatīk prognozēt, bet ir acīmredzams, ka mūs gaida stagnācija un tālāks sasalums.

Kā "Meduza" gatavojas atspoguļot vēlēšanas?


Vēlēšanas atspoguļosim kā parasti, nekā neparasta mums te nav. Jaunumi, "exit polls", pirmie rezultāti un Centrālās vēlēšanu komisijas rīta sēde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!