Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas plānotais gāzesvads "Nord Stream 2" padarīs Eiropu atkarīgu no kompānijas, kuru vada Kremlis un personīgi Vladimirs Putins, Varšavā paziņojis bijušais Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

""Nord Stream 2" ir antiukrainisks, antipolisks, antieiropeisks projekts. Kā var atbalstīt projektu, ar kuru Krievija sagrābj Eiropas Savienības enerģētikas tirgu?" Varšavā notiekošajā konferencē "Revolūcija, karš un tā sekas" vaicāja Jaceņuks.

"Šeit tāpat rodas jautājums par vienotību Eiropas Savienībā: kas ir pirmais - bizness, ekonomika vai tomēr vērtības. Un ne tikai vērtības, bet arī dalībvalstīm savu enerģētikas izaicinājumu apzināšanās," sacīja Jaceņuks.

Pēc viņa teiktā, Ukraina un Polija ir vienotas tajā, ka šis projekts ir jāapstādina.

"Nord Stream 2" būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka "Nord Stream 2" divu cauruļvadu sistēma palīdzēs Eiropai nodrošināt gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Projekts izmaksās gandrīz desmit miljardus eiro, un to paredzēts sākt īstenot 2018. gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!