Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jau trešo nedēļu turpinoties pret valdību vērstajiem protestiem, piektdien Slovākijas pilsētās uz mītiņiem pulcējušies aptuveni 65 tūkstoši cilvēku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Piektdien protesti notika 35 pilsētās visā valstī.

Tautas sašutumu izraisīja pētnieciskā žurnālista un viņa līgavas slepkavība. 27 gadus vecais Jāns Kucjaks strādāja pie raksta par valdības korupciju un iespējamām saitēm ar Itālijas mafiju, kad februārī tika noslepkavots savā mājā. Līdz ar viņu nogalināta arī Kucjaka līgava.

Ceturtdien Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, kurš ir viens no noslepkavotā žurnālista pētījuma objektiem, paziņoja par atkāpšanos no amata.

Slepkavības izraisītās sabiedrības reakcijas un spiediena dēļ pirms trim dienām no amata atkāpās Slovākijas iekšlietu ministrs Roberts Kaļinaks.

Tomēr protestētāji uzskata, ka Fico joprojām saglabā varu un pieprasa ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu. Pats Fico uzstāj, ka viņa koalīcijas valdībai ir mandāts turpināt darbu līdz četru gadu pilnvaru termiņa beigām 2020. gadā.

Pagājušajā piektdienā Bratislavā notika lielākie pret valdību vērstie tautas protesti kopš komunisma krišanas laika 1989. gadā.

Kā "Delfi" jau ziņoja, atsaucoties uz aģentūru LETA, 27 gadus vecā Kucjaka un viņa draudzenes Martinas Kušnirovas līķi ar šautām brūcēm tika atrasti 25. februārī pāra mājā Veļka Mačā Bratislavas austrumu pievārtē.

Savu pēdējo nepabeigto rakstu, kuru pagājušajā nedēļā publicēja portāls "aktuality.sk", Kucjaks veltījis itāļu mafijas darbībai Slovākijā un tās sakariem ar premjerministram Robertam Fico tuvu stāvošām personām.

Šī slepkavība izsaukusi masu protestus pret Fico valdību, un piektdien Bratislavas ielās izgāja desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!