Foto: AP/Scanpix/LETA
Bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanai Lielbritānijas Solsberi pilsētā izmantotā viela bijusi paslēpta viņa meitas Jūlijas ceļojuma somā, ar kuru viņa īsi pirms incidenta atbraukusi no Maskavas, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta "Telegraph".

Britu izmeklētāji izskatot versiju, ka Krievijā izstrādātā militārā līmeņa inde "Novičok" varētu būt iestrādāta kādā apģērba gabalā, kosmētikā vai dāvanā, kas atvērta Skripaļa mājās Solsberi. Padomju militāristu izstrādātā viela "Novičok" saindējusi arī 19 citus cilvēkus, no kuriem viens policijas virsnieks slimnīcā atrodoties smagā stāvoklī.

Jūlija uz Lielbritāniju no Krievijas ielidojusi 3. martā. Bijušais dubultaģents un viņa meita bezsamaņā uz soliņa atrasti nākamajā dienā.

Lielbritānija pēc uzbrukuma pieprasīja Krieviju skaidrot, kā inde, kurai piekļuve var būt tikai augstākā līmeņa militārpersonām, varēja nokļūt Lielbritānijā un izmantota uzbrukumā, taču atbildi nav saņēmusi. Tā vietā Krievija pārmetusi Lielbritānijai, ka tai vajadzētu dalīties ar informāciju par izmeklēšanu, kā arī sniegt informāciju par uzbrukumā izmantoto vielu. Apvienotā Karaliste šādu izvairīšanos no atbildības nosodījusi, izraidot 23 Krievijas diplomātus.

Krievija apsūdzības noraidījusi, nosodījusi "histēriju" un arī solījusi izraidīt Lielbritānijas diplomātus.

Ņemot vērā, ka šis ir pirmais zināmais nervu aģenta izmantošanas gadījums Eiropā kopš Otrā pasaules kara, un tas pārkāpj Ķīmisko ieroču neizmantošanas konvenciju, Vācija, Francija un ASV ir pievienojušās Lielbritānijai, publicējot publisku paziņojumu, ka nepastāv nekāda cita izskaidrojuma, kā Krievijā izstrādāta militāra līmeņa inde var tikt izmantota uzbrukumā, kā vien tas, ka Krievija par to ir atbildīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!