Foto: Publicitātes attēli

Sīrijas pilsonim izvirzītas apsūdzības, ka viņš Vācijā "Daesh" ("Islāma valsts") vārdā teroraktā plānojis "nogalināt vismaz 200 cilvēkus", ceturtdien paziņoja valsts ģenerālprokurors.

20 gadus vecais Jamens A. gatavojies izmantot spridzekļus, lai veiktu šo uzbrukumu, "ko viņš grasījās īstenot, balstoties agrāko "Daesh" Eiropā sarīkoto uzbrukumu pieredzē", norādīja ģenerālprokurors.

Šverīnē oktobrī aizturētais sīrietis internetā mācījies pagatavot spridzekļus, tomēr nav zināms, kur un kad viņš uzbrukumu plānojis īstenot.

Vācija atrodas trauksmes stāvoklī kopš 2016.gada Berlīnes Ziemassvētku tirdziņa terorakta, kad Tunisijas pilsonis ietrieca cilvēkos kravas auto, 12 nogalinot un vairākus desmitus ievainojot.

"Daesh" vēlāk paziņoja, ka uzņemtas atbildību par šo teroraktu.

Nesaistīti ar šo lietu Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss ceturtdien paziņoja, ka teroristu grupējums "Daesh" nebūt nav galīgi sakauts.

"Mūsu panākumi ir trausli," dienu pēc amata zvēresta nodošanas sacīja ministrs.

Starptautiskajai koalīcijai, kas izveidota cīņai ar "Daesh", bijuši daudzi panākumi, viņš norādīja, un grupējums vairs nekontrolē plašas teritorijas Irākā, tomēr tas ne tuvu nav sakauts, un cīņa ar to ir jāturpina.

"Atslābums šobrīd būtu pavisam aplams signāls," piebilda Māss.

Bundestāgs debatēja par mandāta pagarināšanu Vācijas militārajām operācijām pasaulē, arī pret "Daesh" Irākā un Sīrijā, kā arī atsevišķai operācijai Afganistānā.

Vācija šobrīd apmāca karavīrus Kurdistānas reģionā Irākas ziemeļos, tomēr pastāv plāni par šīs misijas izvēršanu visā valstī.

Balsojums par militārajām misijām Bundestāgā ceturtdien nav paredzēts, tomēr sagaidāms, ka lēmums par militāro misiju paplašināšanu un to mandātu pagarināšanu tiks apstiprināts drīz, jo partijas "lielajā koalīcijā", kas trešdien nodeva amata zvērestu, šajā jautājumā ir vienisprātis.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!