Foto: Publicitātes foto

Savās Londonas mājās pirmdienas vēlā vakarā miris atrasts bijušais Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" direktors un pirms jau vairākiem gadiem mūžībā aizgājušā krievu miljardiera Borisa Berezovska tuvs sabiedrotais Nikolajs Gluškovs, ziņo "The Guardian". Lielbritānijas pretterorisma vienība uzsākusi Gluškova nāves apstākļu izmeklēšanu.

Viņa mirstīgās atliekas mājās uzgājuši ģimenes locekļi, un tuvs draugs Damians Kudravcevs par notikušo paziņojis soctīklos. Policiju uz Gluškova dzīvesvietu izsaukuši neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi plkst. 10.46, kurus iepriekš savukārt izsaukuši mirušā tuvinieki.

Policija norādījusi, ka neesot nekāda pamata uzskatīt, ka 68 gadus vecā vīrieša nāvei būtu jebkāda saistība ar aizpagājušās nedēļas nogalē notikušo Sergeja Skripaļa slepkavības mēģinājumu. Pretterorisma izmeklētāju vienība esot piesaistīta, ņemot vērā "sakarus, kuri vīrietim varētu būt bijuši".

Gluškovs 90. gados ieņēma "Aeroflot" direktora amatu, un vēlāk bija direktors Berezovskim piederošajā automašīnu apkopes un programmatūras izstrādes uzņēmumā "LogoVAZ". Pēc tam, kad 1999. gadā Krievijā pie varas nāca Vladimirs Putins, viņš tūlītēji vērsās pret Berezovski un arī Gluškovs krita nežēlastībā – tika apsūdzēts naudas atmazgāšanā un krāpniecībā, par ko nonāca cietumā. 2004. gadā viņu atbrīvoja, un, baidoties no atkārtotām represijām, Gluškovs pameta Krieviju.

Gluškovs Lielbritānijā pieprasīja politisko patvērumu, ko arī saņēma. 2011. gadā viņš kļuva par būtisku liecinieku Berezovska prāvā pret Kremlim joprojām lojālo Krievijas miljardieri Romānu Abramoviču. Berezovskis apsūdzēja Abramoviču aptuveni četru miljardu eiro izkrāpšanā. Pēc zaudēšanas šajā tiesas prāvā Berezovskis sabiedrībā gandrīz vairs neizgāja.

Tieši pirms pieciem gadiem, 2013. gada martā, viņš tika atrasts miris savas bijušās sievas mājā. Lai gan tiesībsargi uzskatīja, ka miljardieris izdarījis pašnāvību pakaroties, vairāki viņam tuvi cilvēki, tostarp Gluškovs šādu iespēju noraidījuši. "Esmu pārliecināts, ka Boriss ticis nogalināts. Man ir pavisam citāda informācija, nekā tā, kas publicēta presē. Boriss tika nožņaugts. Vai nu viņš to izdarīja pats vai kāds viņam palīdzēja. Neticu, ka tā bija pašnāvība. Mirst pārāk daudz [emigrējušo krievu]," viņš savulaik norādīja medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!