Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijas pilsoņkarā, kas ilgst jau septiņus gadus, gājuši bojā vairāk nekā 350 000 cilvēku, pirmdien paziņojusi Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Kopš 2011.gada 15.marta Sīrijā nogalināti 353 935 cilvēki, tostarp 106 390 civiliedzīvotāji, paziņoja SOHR. Civiliedzīvotāju upuru vidū ir 19 811 bērni un 12 513 sievietes, liecina SOHR apkopotā informācija.

Pilsoņkarā krituši arī 63 820 Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma karavīri un nogalināti arī 58 130 režīma sabiedrotie kaujinieki, tostarp 1630 Libānas kaujinieku grupējuma "Hizbollah" locekļi un 7686 kaujinieki no citiem šiītu grupējumiem.

Dzīvību zaudējuši arī 63 360 radikāli noskaņotie islāmisti, tostarp grupējuma "Daesh" kaujinieki un bijušie starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" sabiedrotie.

Nogalināti arī 62 039 kaujinieki no nemiernieku un citiem grupējumiem, tostarp kurdu kaujinieki un dezertējušie Sīrijas armijas karavīri.

Savukārt 196 cilvēku līķi nav identificēti.

ANO Bērnu fonda (UNICEF) pirmdien publiskotajā ziņojumā teikts, ka vairāk nekā 1,5 miljoni cilvēku Sīrijas pilsoņkarā guvuši paliekošas fiziskas vai psiholoģiskas traumas, tostarp 86 000 cilvēku veikta amputācija.

Ziņojumā brīdināts, ka cietušajiem trūkst piekļuves kārtīgai medicīniskai un psiholoģiskai palīdzībai, kas savukārt aizkavē atveseļošanos vai pasliktina viņu stāvokli.

Dauzi bērni karā zaudējuši tuviniekus, nereti paliekot vispār bez aprūpētājiem. UNICEF arī brīdina, ka apstākļi karā cietušajiem bērniem pasliktinās.

2017. gadā karadarbībā tika iesaistīti vismaz 900 nepilngadīgie, no kuriem ceturtā daļa bija jaunāki par 15 gadiem. 244 bērni pagājušajā gadā tika aizturēti.

UNICEF reģionālais direktors Gērts Kapelēre uzsvēra, ka visas pilsoņkarā iesaistītās puses ir atbildīgas par bērnu tiesību pārkāpumiem. Palīdzības dienestu darbinieku stāstītais liecina, ka situācija Austrumgutas anklāvā, no kura Sīrijas valdība spēki cenšas padzīt nemierniekus, ir pat sliktāka nekā Alepo austrumos, norādīja Kapelēre. Alepo atradās valdības spēku aplenkumā no 2012.gada līdz 2016. gadam. Šajā laikā tur tika nogalināts liels skaits civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!